"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 2 septembrie 2012

Cum să-ți dezvolți încrederea în propria creativitate (+ recomandare film)

"Ca sa creezi, fie în arta, fie în viața personala, nu trebuie decât să îndrăznești să te lași inspirat, și apoi sa perseverezi pe calea pe care ți-o deschide inspirația. Astfel se produce Marea Magie. Astfel se preschimbă banalul cotidian într-un tărâm al bucuriei și al imprevizibilului." - Elizabeth Gilbert în cartea sa "Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea".

Trăim într-o lume în care suntem educați de mici că viața este "o permanentă competiție" iar noi trebuie să luptăm din greu pentru a fi "cei mai buni". În primii ani de viață ni se spune foarte des că "doar așa putem răzbi" într-o "lume care este o junglă". În aceste condiții este destul de greu să păstrăm mai multă vreme încrederea obținută în urma vreunui succes iar respectul de sine nu este niciodată o linie dreaptă ci mai degrabă o curbă cu "munți" de încredere și "depresiuni" de neîncredere.

Cu siguranță fiecare dintre noi a trecut măcar o dată în viață printr-o situație în care cineva "binevoitor" s-a gândit să ne taie elanul în momente cheie ale vieții. Posibil să fi fost chiar părinții, unii profesori, prieteni sau colegi. De multe ori suntem tentați să avem încredere mai mult în astfel de persoane decât în noi înșine mai ales când avem o idee complet nouă. Deoarece am avut și eu multe "depresiuni" de neîncredere 😁, am ajuns la concluzia că creativitatea este unul dintre aspectele noastre cele mai sensibile și mai ușor de destabilizat.

În acest context, m-am gândit că discursul lui David Kelley este foarte util și merită dat mai departe. El este trainer, fondator al firmei de design IDEO și a sistematizat în discursul său câteva observații importante în privința dezvoltării creativitățiiVizionare plăcută și cu folos..


Filmul pe care-l recomand astăzi "Gifted" ("Geniala") ne spune povestea unui copil supradotat. E un film plin de candoare care topește inima oricui prin felul în care ne vorbește despre iubire, familie și importanța găsirii echilibrului în viață. Emoționant, tulburător, terapeutic. Îl puteți viziona online aici-link, aici-link, aici-link, aici-link, aici-link sau aici-link.

În completare recomand articolul: Despre descurajări. Drept inspirație - doi oameni care au transformat defectele lor în daruri (cred că au avut nevoie de muuultă creativitate), poveștile lor sunt aici: Partea "bună" a "defectelor" și Miracolul ce există dincolo de limite.
Cărți recomandate:
- "Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea" -Elizabeth Gilbert- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea" (*ebook) -Elizabeth Gilbert- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Făcut pentru creație. Descoperă misterele minților creative" -S. B. Kaufman, C. Gregoire- comandă online aici-link sau aici-link.
- "Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei și creativității copiilor" -C. J. Simister- comandă online aici-link sau aici-link.
***

Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să-ți aducă un strop de informație și bucurie în plus. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Un comentariu:

Alexandru spunea...

Mă bucur tare mult că am găsit acest articol. Restul articolelor, de asemenea par să fie foarte interesante. Cu siguranță, ți-ai câștigat încă un cititor fidel :) Te felicit, și ține-o tot așa. Și eu cred că există un potențial uriaș în fiecare dintre noi, și că putem realiza orice ne dorim. Și eu am început să fac blogging, recent. Un feedback din partea ta, ar fi minunat. Ține-o tot așa, și continuă să inspiri lumea.
Cu drag,
Alexandru