"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 7 aprilie 2013

Recomandare film - Equilibrium

De-a lungul istoriei mulți oameni s-au gândit la diverse soluții pentru eradicarea agresivității, eliminarea conflictelor și a oricărui fel de negativitate din societatea umană. Așa s-a ajuns la inventarea unor diverse modele de societăți bazate pe diverse principii, însă nici unul dintre aceste modele teoretice nu a fost aplicabil în realitatea noastră.

Filmul pe care îl recomand astăzi - Equilibrium [2002] - este încadrat de IMDB la "acțiune/dramă/SF" și are ca subiect funcționarea unei societăți în care s-a ajuns la concluzia că: "Există o boală în inimile oamenilor. Simptomele ei sunt ura, supărarea furia, războiul...Boala este...sentimentul. Cu preţul lipsei sentimentelor profunde, am reuşit să suprimăm legile acestei boli absurde." Cu ajutorul unui tratament zilnic, oamenii sunt tratați (obligatoriu) împotriva sentimentelor, iar cărţile, arta, muzica și orice alt mod de manifestare artistică sunt interzise și considerate infracțiuni.

Acest film aduce cu sine necesitatea unei reevaluări a rolului și rostului menținerii inimii deschise chiar dacă pe aceeași "cale" intră și ies atât sentimentele care ne aduc bucurie cât și acelea ce ne aduc tristețea. Altfel spus: aleg să simt chiar dacă uneori asta doare.

Spun aceste lucruri referindu-mă la concepția destul de vehiculată care spune că ne putem închide emoțional pentru a nu mai simți durerea, dar de cele mai multe ori se uită că odată cu acest mod de protejare față de durere se închide în același timp și calea spre a simți iubirea.

O descriere mai detaliată ar devoala profunzimea acestui exercițiu imaginativ al lumii fără sentimente, de aceea vă mai spun doar...vizionare plăcută!


Dacă ești pentru prima dată aici și vrei să vezi celelalte recomandări de filme (artistice sau documentare) sau alte subiecte, le poți găsi căutând în tabelul cuvintelor cheie din tabelul din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

4 comentarii:

IanculescuHimself spunea...

Hmm, unul dintre filmele mele preferate. Cred ca l-am vazut de vreo patru-cinci ori.
Singurul film care demonstreaza real ca oamenii sunt oameni si trebuie sa ramana oameni. Indiferent cat de gresit sunt structurati din punct de vedere genetic.
Ar trebui sa-l revad. Si pe acesta :)

Anonim spunea...

exista si White Noise cu Tria Mera, exista si Butterfly effect 2-3 serii, oarecum de aceeasi valore dar in alt plan al ideilor abordind alte legi ale ordinii lucrurilor.Da Equilbrum este un film bun dar mai mult pentru maiestria minciunii egal cumva cu V for Vendetta,ca idee insa tesuta pe principul areactivitatii sentimentale.Si schizofrenia are aceasta areactivitate... Daca urmaresti Andromeda pentru tipologia citorva rase ex acei Nietzschenieni,sau mai bine in Star Trek Noua serie de urmarit Vulcanienii in contrast cu Cardasienii relativ asemanatori,e asta e variante futurologicice ale rasei ariene.

Liviu spunea...

Buna Adina !

Da, mi-a placut si mie foarte mult Equilibrium, mi-a placut si povestea (avea ceva din "1984" si din "Fahrenheit 451") si regia.

In ciuda unui happy-end, eu sunt mai sceptic, e posibil sa mentii o dictatura perfecta - pur si simplu ai nevoie de doua discipline: management si psihologie.

Mintea omului este foarte maleabila, poti face din ea orice, inclusiv niste monstrii ..si nici nu-ti trebuie mult timp, trebuie doar sa stii pe ce butoane sa apesi !
Omul civilizat este foaaarte tanar, in spatele spoielii este o fiara care lupta cu disperare pentru supravietuire. Un pic daca-l "inghesui", isi pierde ratiunea si raman doar instinctele ...

Anonim spunea...

MULTUMESC DIN TOT SUFLETUL UN FILM CU MULTA PROFUNZIME , BINECUVANTARI SI MULTA IUBIRA!