"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 23 august 2013

Descoperiri științifice importante de(spre) suflet și conștiință

Dacă tot am deschis ieri subiectul experiențelor petrecute în afara corpului, m-am gândit că este potrivit să aduc astăzi câteva informații pe care le-am găsit acum ceva vreme pe net, informații legate de teoria lansată de doi oameni de știință renumiți privind "localizarea" sufletului. În știrile reunite în clipul de mai jos mie-mi pare mai curând că ei vorbesc despre "localizarea" conștiinței individuale - fac această precizare deoarece mulți oameni încă au definiții distincte ale sufletului, spiritului și conștiinței - eu nu mai consider necesară această separare preferând abordarea omului ca întreg.

Teoria lansată de dr. Stuart Hameroff (fizician, anestezist și professor emerit la Universitatea Arizona) şi Sir Roger Penrose (profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford) este intitulată teoria cuantică a conştiinţei și are ca idee centrală faptul că sufletele oamenilor sunt conţinute în structuri aflate în interiorul celulelor noastre cerebrale, structuri numite "microtubule".
Este deja cunoscută ideea conform căreia creierul uman este asimilat unui computer biologic, deoarece neuronii din creierul nostru prin conexiunile sinaptice dintre ei și impulsurile electrice dintre aceștia funcționează asemeni unei rețele informatice. Această idee se regăsește și în bazele teoriei celor doi cercetători de top dar este bineînțeles îmbogățită cu multe noțiuni noi preluate din noile descoperiri din fizica cuantică și numeroase rezultate experimentale pe care nu le voi preciza aici de dragul păstrării doar a esenței informației și a simplității ei.
Poate este de luat în considerare și faptul că dr. Stuart Hameroff este director al Centrului de Studii privind Conștiința (link) (centru pe care l-a fondat în 1994) și faptul că a lucrat la elaborarea acestei teorii împreună cu matematicianul Sir Roger Penrose încă din 1996.

Consider că această teorie este conectată într-un mod minunat cu teoria lui Rupert Sheldrake a câmpurilor morfice, teorie despre care am scris aici (link important).

Este drept că am rămas surprinsă ca astfel de lucruri au "încăput" în programele de știri atâta vreme cât la știri se discută de obicei despre cu totul alte lucruri (motiv pentru care mulți dintre noi au și renunțat definitiv la televizoare). Felicit pe această cale oamenii minunați care au reușit să introducă aceste informații în respectivele programe de știri și sper din tot sufletul ca demersurile de acest gen să se înmulțească deoarece este foarte important ca informația de factură științifică să ajungă cât mai curând la oamenii care își doresc să se pună la punct cu descoperirile vremurilor noastre.

Iată mai jos informațiile reunite de care spuneam. Subiectul este comentat de un fizician român de mare valoare pe care îl apreciez în mod deosebit - domnul Andrei Dorobanțu (link), pe care îl felicit de asemenea pentru deschiderea  extraordinară spre subiecte considerate de către sceptici "periculoase" pentru un om de știință. Vizionare plăcută și.. cu folos.


Despre lucruri similare cu teoria vorbește și domnul prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan aici (link) și aici (link) dar și domnul prof. dr. Leon Zăgrean aici (link). Pe principiul "timp și voință să fie că informațiile există" și sunt gratis.

*Articolele originale care anunță lansarea teoriei cuantice a conștiinței se găsesc aici (link) și aici (link).

Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, bine ai venit! Poți alege un articol din lista "Articole recomandate" sau orice subiect din tabelul cuvintelor cheie, ambele liste fiind situate în coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


3 comentarii:

Mariastela Iacoban spunea...

Interesant materialul, mai ales cel conceput de tine.Cat despre quantica! parerile vor fi tot mai controversate pe masura ce timpul va permite descoperirea legaturii tot mai puternie intre materie si energie.

Anonim spunea...

Buna Adina!
Multumiri pentru materialul editat si pentru selectia propusa. Absolut de acord cu ideile depuse in comentariul atasat mterialului. Se reconfirma zisa clasicilor, cum ca ... toate drumurile duc la Roma! Unul dintre aspectele conexe, care prezinta interes, din cele aflate aici, sau din alte surse la fel de credibile si autorizate, este in ce masura ceea ce aflam (si ceea ce aflam tine parca mai mult de S.F.!) reuseste sa ne "miste", sa ne "disloce", din starea de amorteala si indiferenta pe care am dobandit-o in parte si din educatia receptionata in decursul vietii. Poate fi grabit (sau ajutat) printr-un act voluntar acest proces de "umanizare personal-individuala", cu alte cuvinte este si la indemana noastra (?!) sau nu se poate trece peste "ce este scris in frunte sau in stele?!" Intrebarea este retorica.
Sa auzim numai si numai de bine!(E.A.)

ionica33 spunea...

interesant materialul! multumim pentru el si pentru toate trimiterile pe care le faci mereu! ma mir ca televiziunile incep sa acorde importanta acestui subiect; Dumnezeu sa te binecuvinteze pentru tot ce faci pentru noi!