"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 23 ianuarie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (33)

Ideea nemuririi (în corpul fizic) i-a fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri. Frica de moarte, de necunoscut, a avut o contribuție importantă în nașterea acestei fascinații. În timp, ideea nemuririi s-a transferat din generație în generație, din ce în ce mai mulți oameni dăruindu-și timpul și energia pentru a găsi soluții de prelungire a vieții la infinit.

Întradevăr, ideea că nu ar fi nimic "dincolo" de această realitate este una înfricoșătoare pentru mulți oameni. Atât de înfricoșătoare încât unii sunt în stare să facă orice pentru a rămâne aici, în materie. Ray Kurzweil este unul dintre acești oameni. Povestea vieții sale, experiențele prin care a trecut și credințele sale, i-au modelat viața încă din adolescență având ca rezultat omul care este astăzi: unul dintre cei mai importanți experți în domeniul inteligenței artificiale. Inventator și vizionar, pionier în domeniul tehnologiei de recunoaștere a vocii și al keyboard-urilor muzicale electronice și în multe alte domenii interdisciplinare, "geniu fără repaus" – cum îl numește Wall Street Journal sau "mașina gânditoare ultimativă" - cum îl consideră revista Forbes. Este autorul legii întoarcerilor accelerate (link) privind singularitatea tehnologică (link) și este posesorul unui imperiu de firme născute în vederea implementării unui număr impresionant de invenții proprii. Așa stând lucrurile, Ray Kurzweil are tot timpul și energia necesare căutării asidue a vieții fără moarte.

Până aici totul e...de bine, cum spune românul. Doar felul în care își imaginează acesta omul de mâine, omul nemuritor, nu e chiar de bine. Cel puțin din punctul meu de vedere nu e. Foarte pe scurt: el consideră că omul de mâine (nemuritorul) va fi o combinație om+mașină+inteligență artificală, dar foarte puțin om. Deși la prima vedere s-ar putea crede că este doar un om care...visează prea mult, perspectiva sa asupra viitorului este rezultatul extrapolării modului accelerat în care evoluează tehnologiile de astăzi și cercetarile științifice.

Implicațiile unui astfel de viitor sunt imense și prea multe pentru a fi măcar enumerate într-un articol. Dacă luăm în discuție doar faptul că aceste tehnologii sunt dependente de existența curentului electric și tot am avea mult de discutat. Să ne gândim doar la faptul că o furtună solară poate "bulversa" câmpul electromagnetic al Pământului și ne poate face să "uităm" de curentul electric (și de tot ce implică existența acestuia) pentru căteva zile sau luni...(link1, link2). 

Nu îmi doresc un astfel de viitor și cred că omul, această ființă atât de complexă, poate mult mai mult de atât. Poate găsi în el însuși puterea de a se regenera și își poate "trezi" numeroasele sale abilități ce așteaptă "cuminți" în ADN-ul său (în fragmentul care nu a fost decodificat). Poate o mulțime de lucruri și mai ales le poate face fără ca upgrade-urile sale să depindă de tehnologii. Dar despre asta am tot vorbit și în celelalte articole.

Documentarul se numește "Omul Transcendent" și explică pe scurt multe dintre ideile prezentate de Ray Kurzweil în cartea sa "Singularitatea este aproape: Când oamenii transcend biologia" (link). De ce propun filmul de mai jos dacă nu sunt de acord cu ideile lui Ray Kurzweil? Pentru că este un exemplu foarte bun de tipul "așa nu" (referindu-mă aici la regimul de viață al acestuia) și deoarece, vizionându-l ne putem forma o imagine de ansamblu privind rezultate de ultimă oră obținute de lumea științifică și cât de accelerat evoluează știința. Veți alege fiecare informațiile cu care sunteți de acord. Vizionare plăcută!
(*Pentru a evita întreruperile în timpul vizionării: deschideți filmul, apoi dați click pe "pauză" pentru 2-3 minute până se încarcă suficient, apoi click pe "play" din nou.)


Recomand cărțile lui Ray Kurzweil tuturor celor care vor să pătrundă mai adânc în perspectiva acestui vizionar de excepție (transport gratuit oriunde în țară):
- "Epoca mașinilor spirituale" - comandă online aici-link,
- "Cum se construiește o minte. Secretul dezvăluit al gândirii umane" - comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală așa cum am definit-o aici-link. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


6 comentarii:

Mihaela Bruja Due spunea...

din pacate, la acest moment filmul nu poate fi vizionat deoarece serverul refuza conexiunea pentru incarcarea video.....se mai poate viziona..???

Adina Amironesei spunea...

@ Mihaela Bruja:
L-am verificat din nou și am întrebat și alte persoane: filmul poate fi vizionat.
Probabil ai o problemă legată de conexiunea la internet. :)

Robert spunea...

Nu stiu ce probleme aveti voi la mine merge perfect !!!

Anonim spunea...

Fiind la o anumita varsta,nu am crezut ca mai pot redeveni atat de intersata de noutati.Iti multumesc ca ma pot reinventa si ca pot sa redescopar ca lumea e acelasi loc fascinant care ma incanta si altadara.Cu drag,Lucia Enache.

ion adrian spunea...

Cam prea mult narcisism in acest film. In rest de acord cu prof W.B.Hurlbut. :)

Anonim spunea...

Când se va apela la rugăciune şi meditaţie în loc să se pună bază pe invenţii noi care să creeze şi mai mult dezechilibru, atunci şi omenii vor afla calea cea adevărată. ROBERT BOISSIERE, MEDITAŢII ALE INDIENILOR HOPI