"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 27 februarie 2014

Despre a dărui și 6 site-uri ce te pot ajuta să-ți împlinești visul

"Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume" este cel mai cunoscut citat al lui Mahatma Gandhi care este distribuit pe facebook pe mii de poze și se află în antetul altor mii de pagini web din diverse domenii. Și totuși, mulți oameni susțin că trăim într-o lume în care egoismul a atins cote alarmante. Motivele pentru care am ajuns în această situație sunt multe. Și nu le voi comenta. Dar cred că cel mai întâlnit este lipsa banilor. Pentru că mulți oameni asociază "a dărui" cu "a dărui bani" sau lucruri care costă bani.
Eu cred că "a dărui" are mai multe semnificații. Putem dărui lumii și alte lucruri în afara celor care costă bani. Putem dărui timp și energie investite în proiecte care să ridice standardul calității vieții în diverse domenii. Voluntariatul este o cale, deși una foarte puțin practicată în țara noastră (link). Dar fiecare dintre noi are un dar unic, un talent doar al său. Iar darul său poate fi transformat în ceva care să folosească tuturor.
Un proiect care m-a impresionat este acțiunea inițiată și susținută de de Narayanan Krishnan în India, un om care a impresionat mii de oameni pe glob. Prin fundația sa Akshaya Trust (link) acesta a reușit în ultimii 12 ani să ofere 1,5 milioane de porții de mâncare persoanelor fără adăpost și/sau care nu se pot hrăni singure. Cum a ajuns să facă asta? "Am vazut un bătrân care își mânca fecalele de foame. M-a durut extrem de tare, am rămas șocat. Apoi, i-am dat de mâncare bărbatului și am hotărât că asta ar trebui să fac de acum încolo." Acțiunile fundației sunt posibile cu ajutorul donațiilor, dar acestea acoperă doar 22 de zile dintr-o lună, restul banilor venind din buzunarul său propriu. Sunt sigură că nu a făcut asta ca să ajungă erou, dar în 2010 CNN l-a inclus pe lista eroilor (link) ce include persoanele care au adus contribuții semnificative cu scop umanitar. "Mâncarea este o parte. Iubirea este o altă parte. Mâncarea le oferă hrană fizică. Iubirea și afecțiunea oferă hrană mentală (și sufletească)" - spune acesta. Îmi pare rău că nu am avut timp să traduc clipul, dar cred că acesta trebuie simțit mai degrabă cu inima decât înțeles la nivel de limbaj...


Desigur, sunt miliarde de vise (susținute de tot atâtea idei creative) neîmplinite din motive financiare. Un lucru care nu este foarte cunoscut la noi este faptul că există metode de a strânge fonduri online de la oamenii din toată lumea care pot și doresc să ajute financiar aceste vise. Este vorba despre ideea numită "crowdfunding" - tehnică de finanțare a proiectelor prin intermediul platformelor online. Concret: îți prezinți proiectul pe site-ul de "crowdfunding", prezinți bugetul de care ai nevoie și oferi mici "recompense" simbolice pentru susținătorii tăi (direct legate de proiect și accesibile doar când finanțarea este de succes). În 2012 existau online 450 de platforme de "crowdfunding". Iată-le pe cele mai cunoscute:
Kickstarter - link – pe care s-au strâns până acum 995 milioane de dolari ce au reușit să transforme în realitate 56.852 de proiecte, asta însemnând 43,55% din cele înscrise pe site;
Indiegogo - link - pe un sistem similar cu Kickstarter dar mai ușor de utilizat (după spusele lor);
RocketHub - link – platformă ce a ajutat mii de artiști, oameni de știință, antreprenori și lideri sociali să strângă milioane de dolari (platforma susține că are taxele cele mai mici);
Gofundme – link – care au ajutat la strângerea a peste 200 de milioane de dolari până acum, au referințe susținute de CNN, The New York Times, Forbes, etc.;
Razoo – link – care au facilitat strângerea a peste 97 milioane dolari pentru mii de proiecte și personale dar și umanitare.
Dar poate cel mai important lucru pe care vreau să-l dau mai departe astăzi este înființarea primei platforme 100% românești "We are here" ("Suntem aici") – link care este pregătită să facă legătura dintre oamenii cu idei creative și noi toți cei care putem ajuta. Iată un pasaj de pe site ce explică modul cum funcționează platforma: "Fiecare iniţiator îşi înscrie un proiect, dintr-unul din cele opt domenii creative. Proiectul trebuie să fie punctual, să aibă un rezultat palpabil şi să ofere beneficii susţinătorilor, adică comunităţii care contribuie financiar. Publicul interesat poate susţine proiectul cu sume mai mici sau mai mari, în schimbul cărora va primi o recompensă care are legătură cu proiectul respectiv. Oameni aleg să finanţeze un proiect din varii motive - fie că sunt prietenii iniţiatorului, fie că se ataşează de idee, fie că sunt încântaţi de recompense. Oficare ar fi motivul, oamenii vor să se implice în proiecte pe care vor să le vadă lansate. Voi, creatorii, trebuie doar să le daţi şansă s-o facă. Uimiţi-i, faceţi-i să le pese, să vrea să se implice alături de voi.". Puteți da click pe oricare dintre proiectele pe care le găsiți aici-link ca să vedeți în ce constau recompensele pentru susținători. 
Felicit din toată inima pe cei care au avut ideea înființării platformei și le doresc ca acest proiect să unească cât mai mulți oameni inventivi cu cât mai mulți oameni cu suflet mare și dorință de a ajuta. 
***
Dacă ești aici pentru prima dată, îți spun bine ai venit! Sper să găsești subiecte care să-ți placă în lista "Articole recomandate" sau în cea a cuvintelor cheie, ambele fiind situate în coloana din dreapta.
Cu toții putem ajuta. Pentru că împreună (link) suntem mai puternici. Putem ajuta măcar cu încurajări (link) și distribuind această informație,
Cu drag   *>:D< îmbrăţişare

3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Impresionant! Din punctul de vedere al perceptiei si simtirii comune ceea ce face N. Krishnan cred ca este interpretat ca misionarismul voluntar al unui fanatic religios, cu conotatii crestine in cazul de fata. Desigur ceea ce se intampla acolo are semnificatii mult mai profunde, ce nu pot fi incatusate in cateva incondeieri superficiale si eventual malitioase. E un exemplu de urmat, in ceea ce priveste deschiderea sufleteasca inspre a oferi in jur tot ceea ce poti oferi, si poate mai mult decat iti pare ca ai ce oferi. Este in fapt mesajul tuturor maestrilor si al sfintilor, care si-au trait existenta daruindu-se si oferind, "de toate si pentru toate". Un singur moment de gandire sincera daca ti-l poti oferi si ajungi la concluzia ca in starea de "milog", de beneficiar, poate fi oricine, insa in aceea de ofertant, de daruitor, cea care presupune calitati nobiliare, aristocratice, (nascute sau educate),nu poate functiona orice muritor. Multumesc! (E.A.)

MONICA spunea...

Sunt fericita ca pot sa le recomand unor elevi ideile tale despre omenie , respect si iubire.
Multumesc.
Cu respect si recunostinta, Monica.

Adina Amironesei spunea...

@ Monica:
Și eu mă bucur tare mult că informația va ajunge la inimile copiilor, mulțumesc și eu ♥