"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 10 aprilie 2014

Căile nebănuite ale vindecării

Multe sunt cuvintele ale căror sensuri s-au modificat de-a lungul vremii și au fost necesare multe extinderi ale definițiilor pentru ca noi să putem evolua. Astăzi m-am gândit să extindem definiția verbului "a vindeca". În DEX acest verb este definit astfel: "1.  Refl. și tranz. A scăpa sau a face pe cineva să scape de o boală, a (se) face sănătos; a (se) însănătoși, a (se) tămădui, a (se) lecui. ♦ Refl. Spec. (Despre răni, tăieturi etc.) A se închide, a se cicatriza. 2. Tranz. Fig. A face să dispară, să înceteze o suferință morală, o supărare, un dor etc. "

În zilele noastre vreau să cred că toți am acceptat deja că fiecare experiență a vieții ne învață ceva. Mulți dintre noi au observat că până și cele mai dificile experiențe au o parte bună, chiar foarte bună, dacă e să fim sinceri până la capăt. Dintre aceștia, câțiva am observat chiar faptul că în principal experiențele traumatice sunt cele care ne scot cu totul din zona de confort, ne fac să ieșim de pe pilotul automat pe care "funcționăm" de obicei și ne îndrumă pe calea de a afla cine suntem cu adevărat (link). Însă probabil nu chiar toți am ajuns să depășim aceste experiențe cu ușurință, astfel încât, până la depășirea dualității (bine-rău, lumină-întuneric, etc.) mai este ceva drum de parcurs.

Am făcut această introducere deoarece are o foarte mare legătură cu ceea ce vreau să spun despre vindecare.

Referindu-se la vindecare, Eric Pearl spunea: "acest moment (al vindecării) ar putea să nu vină niciodată - sau, cel puţin, nu într-o formă în care să îl recunoaşteţi. (...) Nu se vindecă boala sau infirmitatea - se vindecă persoana." Adevărul este că această schimbare de unghi de vedere a funcționat în cazul meu la acea vreme ca o atenționare, ca un sistem de alarmă care mi-a spus: "hei, nimic nu e ceea ce pare", astfel încât: mi-am "ascuțit" urechile și ochii mai mult, mi-am închis majoritatea prejudecăților într-o cutie (pe care am aruncat-o :))), mi-am deschis mintea și am pornit în căutarea unor sensuri noi ale vindecării, altele decât cele pe care le știam până atunci.

Deși poate părea surprinzător, unii oameni nu vor să se vindece (în sensul clasic), fie că o fac conștient sau inconștient. "Împotrivirea la vindecare poate lua multe forme; unele dintre acestea sunt atât de profund întreţesute cu alte aspecte ale vieţii pacientului, încât le puteţi vedea numai dintr-o perspectivă suficient de largă." – spunea de asemenea Eric Pearl.


Toate observațiile pe care le-am făcut în timp m-au determinat ca astăzi să nu mai privesc vindecarea așa cum este definită în DEX ci în sensul extins al experienței în sine - care pentru mine înseamnă vindecare oricare ar fi culoarea ei, oricât de neplăcută ar fi aceasta. Pentru că subiectul este mult prea vast pentru a fi epuizat într-un articol de blog, voi sugera un singur exemplu sub forma unei întrebări:

Cum altfel ne-am putea vindeca de o suferință/supărare dacă nu trăind-o până în punctul maxim de suportabilitate, punct care să ne "împingă" în căutărea sensului ei și, în final, spre conștientizarea iluziei în care ne învăluie viețile?

Închei cu ideea că până nu vom accepta/integra și valoriza și partea neplăcută a vindecării noastre nu cred că vom ajunge să ne vindecăm în sensul cel mai profund al cuvântului.

Vă invit să vizionați în continuare un documentar de mare valoare cu titlul "Căile vindecării" - realizat de Jean-Yves Bilien - regizor specializat în realizarea documentarelor de investigaţie în domeniul sănătăţii.  Îl consider un film care merită încadrat în seria "Informații care mi-au schimbat viața" (link) deoarece oferă o imagine extinsă asupra fenomenului de vindecare și câteva perspective care nu au mai fost explorate în alte filme de acest gen.

Veți întâlni păreri valoroase expuse de: Willy Barral, Dr. Janine Fontaine, Pr. Bernard Grad, Dr. Thilo Hinterberger, Dr. Thierry Janssen, Dr. Leonard Laskow, Dr. Guy Londechamp, Dr. Yves Réquéna, cunoscutul Dr. Rupert Sheldrake (link), Dr. Stéphan Schmidt, Anne Ancelin Schützenberger, Marc Vella și Pr. Harald Walach. Merită toată atenția, vizionare plăcută!


În completarea acestor idei vin și informațiile din articolele:
Din seria "documentare musai de văzut" le recomand pe cele de aici-linkaici-link și aici-link.

Cărți care susțin aceste informații și pe care le recomand cu căldură celor interesați (*transport gratuit oriunde în țară):
- "Puterea vindecătoare a bolii" -T. Dethlefse, R. Dahlke- comandă online aici-link sau aici-link - registrul bolilor, tabel sinoptic al corespondenței dintre părțile corpului, organele sale și sensul lor simbolic;
- "Boala ca simbol. Manual de psihosomatică" -R. Dahlke- comandă online aici-link - compendiu cu 400 de tablouri clinice, peste 1.000 de simptome organizate în sistem alfabetic, regiunile corporale și organele în interpretarea lor simbolică pentru omul sănătos + registru cu simptomele maladive;
- "Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor" -Jacques Martel- comandă online aici-link - un dictionar complet al bolilor și al afecțiunilor aflate în strânsă legătură cu conflictele generate de gânduri, sentimente și emoții, informații ce pot facilita înțelegerea simbolică, realizată de creier, și care ne ajută să conștientizăm conflictul ce generează o anumita boală;
- "Boala ca șansă" -R. Dahlke- comandă online aici-link;
- "Vindecarea cu ajutorul minții" -Lissa Rankin- comandă online aici-link;
- "De ce se îmbolnăvesc oamenii?" -Darian Leader, David Corfield- comandă online aici-link;
- "Remediul împotriva fricii" -Lissa Rankin- comandă online aici-link;
- "Secretele autovindecării" -Maoshing Ni- comandă online aici-link.
- "Vindecare și recuperare" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Biologia credinței" -Bruce Lipton- comandă online aici-link;
- "De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem?" -Caroline Myss- comandă online aici-link.
***
Dacă tocmai ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Poți căuta subiectele de interes mai ușor folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Un comentariu:

margareta spunea...

Cum altfel ne-am putea vindeca de o suferință/supărare dacă nu trăind-o până în punctul maxim de suportabilitate, punct care să ne "împingă" în căutărea sensului ei și, în final, spre conștientizarea iluziei în care ne învăluie viețile?
"iluzie careneinvaluie vietile"
suferinta-treci dincolo de ea(cauti sensul)-realizezi ca e iluzie(krishnamurti)-te trezesti!