"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 22 iunie 2014

Recomandare film - Tăcerea

Experiențele traumatice pe care le trăim lasă urme adânci în fiecare dintre noi (link). După o astfel de experiență ne aflăm în fața unei alegeri: să vorbim despre ce ni s-a întâmplat păstrând astfel vie amintirea și retrăind-o cumva de fiecare dată când povestim sau să încercăm să ștergem cu buretele amintirea respectivei întâmplări și să tăcem pentru totdeauna. Desigur, mai sunt și unele "combinații" între aceste două posibilități.

Dar cum de cele mai multe ori comunicarea între oameni lasă de dorit pentru că fiecare mărturisire a unei traume este urmată de judecăți din partea celui care ascultă (sau de sfaturi necerute în cel mai "bun" caz - link), iar persoana abuzată (link) alege să tacă și încearcă să uite. La unii oameni treaba asta poate să funcționeze pentru o vreme, însă aproape niciodată pentru totdeauna. Iar când amintirile se întorc și încep să ne "bântuie"...atunci e nevoie să ne "ținem" bine.

Filmul pe care îl propun astăzi reprezintă ecranizarea nuvelei "Speak" ("Vorbește") a renumitei autoare Laurie Halse Anderson (care a participat și la scrierea scenariului filmului). Nuvelele sale vorbesc despre preocupările reale ale adolescenților, despre temerile și frustrările lor, fapt care a făcut să fie foarte iubită de  tineri dar nu doar de aceștia. Laurie Halse Anderson citește scrisoarile și mesajele pe care le primește de la adolescenții din intreaga lume, romanele sale răspunzând astfel nevoilor concrete ale acestora.

"Am supravieţuit procesului de imersiune emoţională în amintirile copiilor care îmi scriu, reamintindu-mi cât de dificil este pentru cititorii tineri care se luptă cu aceste probleme în viaţă reală. Cel puţin dacă ar avea posibilitatea de a fugi de astfel de amintiri. Dar nu au." - spune autoarea. Este un film care, dacă ar fi distribuit în școli, ar putea preveni multe experiențe traumatice și multe "închideri" și "tăceri" asemeni celor descrise în filmul de mai jos.

În rolul principal o veți vedea pe Kristen Stewart (cunoscută pentru seria "Twilight") care reușește foarte bine să redea zbuciumul personajului său. În celelalte roluri sunt: Michael Angarano, Robert John Burke, Hallee Hirsh și Elizabeth Perkins. Ecranizarea a câștigat unul dintre premiile de la Festivalul de film de la Woodstock și a fost nominalizată la alte două festivaluri de film așa că merită cred eu toată atenția.

Filmul este preluat de pe site-ul acesta-link, însă pentru o vizionare de calitate recomand bineînțeles achiziționarea dvd-ului. (* Dacă îl vizionați aici, pentru a evita întreruperile în timpul vizionării: deschideți filmul, apoi dați click pe "pauză" pentru 2-3 minute până se încarcă suficient, apoi click pe "play" din nou.)


***
Dacă este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! "Subiectul" principal al acestui site este dezvoltarea personală integrală așa cum am descris-o aici (link). Sper ca ceea ce vei găsi aici să fie util căutărilor tale și să revii din când în când. Poți folosi drept hartă a site-ului listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare


Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...