"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 24 septembrie 2014

Componentele motivației în carieră

Este binecunoscut faptul că alegerea primului loc de muncă (cel puțin), cel căutat după ieșirea de pe bancile școlii, se face în primul rând în funcție de salariul ce urmează să fie primit. Nu cred că e nevoie de sondaje care să demonstreze acest lucru, deși probabil că acestea există. Cu timpul însă ne dăm seama că există lucruri care ne motivează mai mult decât banii și, la un moment dat, se poate ca acestea să devină atât de importante pentru noi încât să schimbăm un loc de muncă mai bine plătit cu unul în care creativitatea noastră (de exemplu) este pusă în valoare și este apreciată mai mult.
Desigur, există experiențe care sunt duse la extrem, acelea în care oamenii stau blocați într-un loc de muncă (chiar dacă acesta este insuportabil) de teama că nu vor găsi un altul sau de frica unui nou început într-o nouă echipă, cu noi colegi - fapt care ar implica un efort de relaționare și de integrare. Mai demult chiar citisem un studiu care arăta că schimbarea locului de muncă se poate în anumite cazuri compara ca impact emoțional cu terminarea unei relații de cuplu sau pierderea cuiva drag. Mi-amintesc cum a fost prima schimbare a colectivului pentru mine și cum a fost când am intrat în al 20-lea nou colectiv :)) De asemenea îmi amintesc cât de importantă a devenit pasiunea încât să mă motiveze să schimb nu doar locul de muncă și colectivul ci orientarea carierei în întregime :)). Cu siguranță fiecare om a trăit schimbări în privința lucrurilor care îl motivează și îl fac fericit, așa că sigur avem toate motivele să ne direcționăm mai bine atenția către acestea pentru a înțelege cum putem "funcționa" mai eficient, cum putem să ne simțim mai împliniți nu doar la serviciu ci și în toate ariile vieții noastre.
În vederea unor clarificări privind componentele motivației noastre, propun astăzi un discurs al lui Dan Ariely - profesor de psihologie și economie comportamentală la Duke University, cunoscut speaker internațional și autor a trei cărți ajunse bestseller și a zeci de publicații de specialitate. Studiile pe care le face cu echipa sa de cercetători se îndreaptă în direcții foarte interesante cum ar fi: psihologia banilor, a luării deciziilor de către medici și pacienți, comportamentul economic, psihologia înșelăciunii și justiția socială. Având în vedere simțul aparte al umorului plus originalitatea exercițiilor pe care le-a folosit în studiile sale, cred că avem toate motivele să investim minutele următoare în materialul de mai jos, vizionare plăcută!


Celelalte discursuri în care Dan Ariely ne vorbește despre studiile și descoperirile sale se găsesc aici-link și aici-link. Despre autosabotaj există un material interesant aici-link iar despre alegerile noastre: aici-link. Despre importanța alegerii carierei am spus câteva lucruri aici-link.
Recomand bineînțeles cărțile bestseller ale lui Dan Ariely (traduse în limba română, transport gratuit oriunde în țară):
"Irațional în mod previzibil" - comandă online aici-link;
"Adevărul (cinstit) despre necinste" - comandă online aici-link;
"Iraționalitatea benefică" - comandă online aici-link.
***
*** Așa cum spuneam aici-link, impactul a ceea ce citim sau vizionăm nu este comparabil cu impactul unei experiențe de viață reale așa cum este un workshop interactiv unde informațiile sunt sistematizate iar exemplele și exercițiile le pun în valoare. De aceea, vă aștept cu drag la workshop-ul pe care îl susțin - "Regăsirea Potențialului Interior" - în cadrul căruia tratez subiecte esențiale pentru armonia ființei ca întreg. Darurile pe care le oferă acest seminar, mărturii ale participanților și detalii despre înscriere se găsesc aici-link. Următoarele ediții ale seminarului vor avea loc la Constanța - 27,28 septembrie, Sibiu - 4,5 octombrie și Cluj - 11,12 octombrie. Pentru că împreună e mereu mai ușor. Vă aștept cu drag
***
Dacă ești pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți urez bun venit! Ideea principală a blogului este dezvoltarea personală integrală așa cum am descris-o aici-link. Poți căuta mai ușor un subiect pe placul tău folosind listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Te poți conecta cu artiolele blogului prin abonare în formularul din coloana din dreapta. Te mai aștept,
cu drag   *>:D< îmbrăţişare

Niciun comentariu: