"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 11 noiembrie 2016

Cea mai mare dovadă de iubire (+ recomandare film)

Sunt câteva lucruri pe care vreau să ți le spun astăzi, dar din cauza naturii acestora consider că enecesară exprimarea la persoana a doua (lucru pe care îl fac destul de rar pe blog, deoarece poate fi considerat un pic agresiv), deci te rog să-mi permiți..

Ți s-a întâmplat vreodată ca cineva să fie nemulțumit de tine? Să vrea mereu altceva decât ceea ce poți da (nu mă refer la bani), să vrea să fii altfel decât simți să fii, să vrea să faci ceea ce faci altfel decât faci, să te considere "defect/ă" în cazul în care nu te conformezi diverselor norme "sociale" existente sau inventate? Cu alte cuvinte: ți s-a întâmplat vreodată ca cineva să vrea să te schimbe?
M-aș mira să nu ți se fi întâmplat.. 😃

La întrebarea următoare te-aș ruga să respiri adânc măcar o dată înainte de a răspunde..: Cum te-ai simțit? E important să-ți amintești pentru a percepe ceea ce urmează să-ți spun dintr-o altă perspectivă..

Mi s-a întâmplat de multe ori ca oamenii din jurul meu să fie nemulțumiți de mine și să încerce să mă schimbe în diverse feluri. Nu mă refer aici la lucrurile care aveau cu adevărat impact negativ asupra celorlalți. Ci la acelea care nu-i atingeau în nici un fel, țineau doar de mine.

E interesant faptul că cei care sunt nemulțumiți de ceilalți își fac lor înșiși un mare deserviciu fără să fie neapărat conștienți de asta. Pentru că treaba asta cu încercările de a-i schimba pe cei din jurul nostru ne aduce muuuuultă suferință care, atunci când e de durată, poate să se reflecte la nivel fizic într-o boală mai mult sau mai puțin gravă.

Am început articolul cu întrebările de mai sus, deoarece empatia este secretul care stă la baza susținerii "celorlalți". Doar atunci când uităm cum ne-am simțit noi când ceilalți voiau să ne schimbe suntem incapabili să vedem clar ce le facem celor de lângă noi atunci când le spunem: "ești insuportabil/ă, mă faci să sufăr, slăbește și tu, lasă-te de fumat/de băut, fă așa, fă invers decât faci, etc". Iar dacă ne întreabă cineva, spunem ceva de genul: "vai, dar eu îl/o accept/iubesc, cum să nu, de aceea îi vreau binele".

Acum aș vrea să te întreb: în ce situație ai învățat cel mai bine o lecție a vieții: când ai citit despre ea? când ai discutat despre ea? Sau când ai trăit-o pe pielea ta?

Să-ți spun drept, în cazul meu, nu există lucru care să-mi fi rămas mai clar în minte ca situațiile de viață pe care le-am trăit. Nu există lucruri pe care să le fi învățat mai bine decât cele gravate cu suferință în sufletul meu de experiențele trăite pe "viu". Da, a fost atât de dureros încât nu are rost să descriu.

Însă, abia acum văd clar că eu însămi am dus experiențele la extrem și că nu am fost dispusă să învăț cât experiența era.. călduță. Ce vreau să spun aici este că unele lecții le învățăm DOAR în cazul în care noi înșine cădem suficient de jos, nu atunci când citim sau vorbim despre asta. De ce? Pentru că nu dăm atenția cuvenită anumitor lucruri, ne facem că nu le vedem sau chiar suntem mai puțin conștienți de gravitatea lor.


De ce ți-am spus aceste lucruri..

În ultima vreme mi s-a întâmplat să întâlnesc mai multe cazuri în care descrierea situațiilor conținea cu mici variațiuni: "văd cum X (persoană din familie) își distruge viața și nu pot să-l/o las să facă asta, văd cum merge pe o direcție greșită iar asta mă face să sufăr enorm și mă distruge și pe mine. Trebuie să fac ceva ca X să se schimbe, că nu mai suport. Îl/o iubesc, îi vreau binele, nu pot să stau impasibil/ă.."

Știm cu toții că tensiunile în familie macină încet dar sigur pe toți membrii indiferent că sunt în rolul celor care "trebuie schimbați" sau al celor care "le vor binele". Dacă facem parte dintre aceia care lucrăm la noi înșine, spunem sus și tare că-i acceptăm pe toți așa cum sunt, dar în secunda 2 revenim cu o vorbă gen: "dar cum să-l/o las să se distrugă?.."

Este simplu de observat: cu cât dorim mai mult să-i schimbăm pe ceilalți cu atât ei opun o rezistență mai mare la schimbare. De parcă ar fi vorba de principiul acțiunii și reacțiunii din fizică..😁 Culmea e că nu am văzut oameni care să renunțe nici măcar când observă acest lucru. Continuă să ducă o luptă surdă, continuă să se străduiască să modifice situația care, cu încăpățânare, merge în direcția în care vrea ea.

Îți amintești ce am întrebat la început?..
Am făcut-o ca să (re)amintesc că niciodată nu percepem binele sau iubirea celor care vor să ne schimbe. Dimpotrivă, simțim doar agresiune. A vrea să schimbăm pe cineva și a spune că-i acceptăm sunt două expresii care nu se "suportă" între ele. A spune că-i iubim - nici atât.

A IUBI oamenii înseamnă să recunoaștem când vine momentul să le redăm LIBERTATEA. Libertatea de a-și alege singuri drumul, chiar dacă asta înseamnă a cădea în cele mai adânci neguri ale experienței (fie că e vorba de o dependență sau de altceva). Libertatea de a cădea acolo pentru a învăța să se ridice singuri și pentru a prețui în sfârșit Viața. Pentru că, uneori, doar prin căderi învățăm.

A ne opune acestui lucru nu e iubire ci o agresiune pe care o pot face doar cei care uită că cele mai importante lecții se învață doar prinexperiență directă (prin ceea ce numim "greșeli").

Da, chiar dacă e mai greu de acceptat, uneori, a-i lăsa în pace pe cei dragi, e cea mai mare dovadă de IUBIRE. E ceea ce poate susține omul de lângă noi să-și vadă singur "greșelile" și să ceară ajutorul atunci când consideră necesar (!link!). Dacă îți amintești cum a fost când cineva te-a lăsat în pace și te-a acceptat exact așa cum ești, atunci îți va fi mai ușor să înțelegi de ce am spus asta. Oricare ar fi situația, treaba noastră NU este să-i schimbăm pe ceilalți.
***
Dacă ai reușit să citești până aici, te felicit! Deoarece știu că răbdarea și perseverența sunt "păsări" extrem de rare (mai puțin de 3-4 % dintre cei care intră pe site reușesc să-și mențină atenția constantă mai mult de 5 minute, chiar dacă îi interesează subiectul 😄).

Iar dacă mai ai o porție de curiozitate îți dăruiesc un documentar de excepție care mi-a exersat mintea și emoțiile mai ceva ca la o sală de fitness mental/emoțional. Este vorba despre proiectul "Ceilalți 7 miliarde".

La propunerea lui Yann Arthus-Bertrand (fotograf, cunoscut activist pentru mediu, fondatorul fundației Good Planet), aproximativ 20 de regizori au plecat în căutarea "Celorlalți", filmând 6.000 de interviuri în 84 de țări. De la un pescar brazilian, la un negustor chinez, de la un artist german, la un fermier afgan, toți au răspuns la aceleași întrebări privind temerile, visele, chinurile, speranțele lor.

În cadrul celor 6000 de interviuri s-au supus atenției participanților câteva teme/întrebări esențiale care ne ajută să aflăm ce ne separă și ce ne unește. Un proiect impresionant pe care, în momentul în care scriu, îl cunosc mai puțin de 100 de români (media de vizionări). Am organizat clipurile în lista de mai jos în ordinea întrebărilor: 1. Familie, 2. Acasă, 3. Povești de dragoste, 4. Ce te face să plângi?, 5. De ce ți-e frică?, 6. Visuri din copilărie, 7. Visuri și renunțări, 8. Sensul vieții, 9. A ierta, 10. Despre război, 11. Diferențe, 12. A trăi mai bine decât părinții tăi .

Diversitatea și nuanțele răspunsurilor puse sub această formă sunt cu adevărat emoționante, tulburătoare dar mai ales terapeutice pentru minte și emoții, mai ales pentru conștientizarea că suntem ÎMPREUNĂ aici și că doar ÎMPREUNĂputem supraviețui și evolua ca specie. Vizionare plăcută prin ochii sufletului..(*clipurile sunt sub formă de listă video, adică: atunci când se termină primul începe automat al doilea, apoi al treilea, etc.)



Filmul pe care-l recomand astăzi este bineînțeles în ton cu subiectul articolului și se numește "I, Tonya" (Eu, Tonya). Este povestea adevărată a patinatoarei Tonya Harding și cred că merită toată atenția mai ales în privința aspectelor legate de relații. Are nuanțe de comedie dar conține și o mulțime de conștientizări pentru cei cu un spirit bun de observație. A câștigat un premiu Oscar și în 42 de premii, dar sper să vă placă dincolo de acestea. Vizionare plăcută aici-link sau aici-link.
***

Cărți foarte utile pe tema de astăzi:
- "Dragoste sau dependență. Cum să recunoști iubirea sănătoasă." -Brenda Schaeffer- comandă online aici-link;
- "Trăind cu cei apropiați în fiecare zi...viața!" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Trăind cu ceilalți în fiecare zi...viața!" -Jacques Salomé- comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 600 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege 😄 Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate" sau cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Niciun comentariu: