"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 29 ianuarie 2016

Secretele creierului și efectele vindecătoare ale... cunoașterii

În ultimii ani, interesul acordat alimentației sănătoase a crescut exponențial și tot mai multe cercetări își îndreaptă atenția către acest domeniu. Nu este de mirare, toți vrem să fim sănătoși pentru că toate celelalte arii ale vieții și activităților noastre depind starea de sănătate.

Dar ceea ce ce încă mă uimește este faptul că igiena psiho-emoțională nu este privită măcar cu aceeași importanță. Asta se întâmplă deși s-a demonstrat deja că starea psiho-emoțională determină apariția bolilor, iar echilibrarea acesteia are o importanță determinantă în procesul de autovindecare.

Este foarte posibil ca unul dintre motive să fie faptul că cercetările din acest domeniu sunt mai noi decât cele din domeniul alimentației. Alt motiv ar fi reticența cu care oamenii privesc capacitatea de autovindecare, deoarece de-a lungul timpului am auzit o mulțime expresii de genul: "nu cred..", "așa ceva nu se poate..", "prea frumos ca să fie adevărat".

Aceste lucruri mă determină să dau mai departe astăzi o emisiune extrem de interesantă în care domnul prof. univ. dr. Leon Zăgrean ne vorbește despre secretele creierului, efectul placebo, stres, capacitatea de autovindecare și efectele vindecătoare ale.. cunoașterii. Domnul prof. univ. dr. Leon Zăgrean este șeful Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București și fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România. Cititorii mai vechi ai acestui blog au avut ocazia să-l cunoască prin intermediul altor materiale pe care le-am distribuit aici.


Două citate din emisiune.. ca să vă fac curioși:

"Principala cauză a bolilor este necunoașterea - acceptarea unor criterii false despre viață și despre esența umană."

"Stresul este un factor major în apariția bolilor. El este un produs al minții noastre, nu există ca atare. Sub 5% dintre boli sunt cauzate de gene, restul sunt produse de propria acțiune a ființei umane. Mediul înconjurător acționează prin intermediul minții noastre, noi ajutăm ca anumiți factori să producă sau nu boala."

Felicitări domnului prof. univ. dr. Leon Zăgrean pentru că ne dăruiește informații prețioase ca de fiecare dată - bune de știut, de aplicat și.. de dat mai departe. Vizionare plăcută și cu folos.. (***Pe anumite tipuri de telefoane materialul video nu se încarcă, dar poate fi vizionat pe laptop sau desktop. Video-ul este preluat de pe site-ul adevarul.ro, nu am reușit să-l descarc de-acolo (prin nici o metodă) și să-l pun pe o altă platformă, îmi pare rău.)


În completarea acestor idei vin și informațiile din articolele:

Cărți care susțin aceste informații și pe care le recomand cu căldură celor interesați :
- "Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor" -Jacques Martel- comandă online aici-link sau aici-link- un dictionar complet al bolilor și al afecțiunilor aflate în strânsă legătură cu conflictele generate de gânduri, sentimente și emoții, informații ce pot facilita înțelegerea simbolică, realizată de creier, și care ne ajută să conștientizăm conflictul ce generează o anumita boală;
- "Puterea vindecătoare a bolii" -Thorwald Dethlefse, Ruediger Dahlke- comandă online aici-link - registrul bolilor, tabel sinoptic al corespondenței dintre părțile corpului, organele sale și sensul lor simbolic;
- "Boala ca simbol. Manual de psihosomatică" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link - compendiu cu 400 de tablouri clinice, peste 1.000 de simptome organizate în sistem alfabetic, regiunile corporale și organele în interpretarea lor simbolică pentru omul sănătos + registru cu simptomele maladive;
- "Boala ca șansă. Cum să descifram mesajul ascuns al bolii" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Vindecarea cu ajutorul minții" -Lissa Rankin- comandă online aici-link;
- "De ce se îmbolnăvesc oamenii?" -Darian Leader, David Corfield- comandă online aici-link;
- "Remediul împotriva fricii" -Lissa Rankin- comandă online aici-link;
- "Secretele autovindecării" -Maoshing Ni- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual au darul de a ne ajuta să creștem și să restabilim armonia în viața cotidiană. Poți căuta un subiect anume utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


duminică, 24 ianuarie 2016

6 tipuri de prieteni cărora să NU le spui când ți-e greu (+ recomandare film)

Când trecem prin experiențe dificile, prin stări mai puțin luminoase sau când nu suntem prea mândri de acțiunile noastre, suportul moral al unui prieten este balsamul sufletesc care ne ajută să le depășim pe toate mai ușor.

Dar, așa cum știm cu toții, nu întotdeauna alegem omul potrivit pentru a ne deschide sufletul, iar împărtășirea noastră nu găsește de fiecare dată înțelegerea așteptată. Ba uneori, după mărturisire, ieșim chiar mai șifonați decât înainte..😁

Luând în considerare aceste observații, m-am gândit că e musai să dau mai departe un fragment minunat dintr-o carte care mi-a atins sufletul într-un mod special. Este vorba despre un fragment din "Darurile imperfecțiunii" scrisă de Brené Brown - o carte care nu ar trebui să lipsească niciunui om și din nici o familie care își dorește să crească copii echilibrați.

Brené Brown este profesor la Universitatea din Houston, cercetător ale cărui studii acoperă arii foarte complexe precum conexiunea umană, capacitatea de a iubi, empatia, apartenența, vulnerabilitatea și rușinea. Cărțile pe care le-a scris au devenit rapid bestseller pe plan internațional, iar cei care au citit măcar una dintre ele sau au vizionat măcar unul dintre discursurile sale TED știu deja de ce. Sper să vă inspire 💗


"Atunci când furtuna rușinii șuieră pretutindeni în jurul meu, îmi este imposibil să mai găsesc o perspectivă pozitivă sau să îmi mai amintesc ceva bun despre mine. (...)

Cel mai bun lucru pe care îl putem face în astfel de situații este unul care pare foarte greu de aplicat: trebuie să avem curajul să ieșim în lumea exterioară! Noi trebuie să ne asumăm povestea personală şi să o împărtășim cu cei care și-au câștigat dreptul de a o asculta, respectiv pe care ne putem baza că vor reacționa cu compasiune. În astfel de momente mai mult ca oricând, noi avem nevoie de curaj, de compasiune și de conectare. Și asta cât mai rapid posibil!

Rușinea nu suportă să ne audă spunându-ne povestea. Ea detestă descrierea ei în cuvinte şi nu poate supraviețui împărtășirii. Rușinea adoră secretul. De aceea, lucrul cel mai periculos pe care îl putem face atunci când ne simțim rușinați este să ne ascundem și să ne îngropăm povestea. Atunci când facem acest lucru, rușinea intră în metastaza. (...)

Există însă un element foarte important de care trebuie să ținem seama atunci când căutăm compasiunea și conectarea: nu putem apela la oricine. Lucrurile sunt ceva mai complicate. (...) Dacă ne împărtășim povestea personală cu cineva care nu merită să o asculte, riscăm să fim spulberați complet și făcuți fărâme de furtuna care deja face ravagii în viața noastră. În astfel de situații, avem nevoie de o legătură de prietenie solidă, similară unui copac puternic ancorat în sol. Trebuie să îi evităm cu orice preț pe:

1. Prietenii care se simt la fel de rușinați ca și tine atunci când îţi aud povestea. Aceștia nu fac decât să îți confirme cât de oribil te-ai comportat. Urmează apoi o tăcere stânjenitoare, iar în final tot tu ești cel care trebuie să îi consolezi pe ei.

2. Prietenii care îți răspund prin simpatie ("Îmi pare atât de rău pentru tine"), nu empatic ("Înțeleg. Sunt alături de tine. Mi s-a întâmplat și mie"). Dacă vrei să vezi un ciclon al rușinii devenind cu adevărat letal, alimentează-l cu fraze de genul: "O, săracul de tine!", sau cu incredibila variantă pasiv-agresivă a simpatiei: "Fii binecuvântat, suflet sărman!"

3. Prietenii pentru care ești un exemplu absolut de prețuire de sine și de autenticitate. Aceștia nu te vor putea ajuta, căci se vor simți prea dezamăgiți de imperfecțiunile tale, chiar mai mult decât te simți tu.

4. Prietenii care se simt atât de inconfortabil în fața vulnerabilității încât te vor mustra imediat: "Cum ai putut să faci asta? La ce te gândeai?", sau care vor încerca să dea vina pe altcineva.

5. Prietenii care încearcă tot timpul să pară pozitivi. Incapabili să își exprime propriul disconfort, aceștia refuză să accepte faptul că poți avea uneori un comportament nebunesc și că poți face alegeri teribile. Prin urmare, îți spun: "Exagerezi. Sunt convins că nu a fost atât de rău. Tu ești minunat. Ești perfect. Toată lumea te iubește".

6. Prietenii care confundă "conectarea" cu oportunitatea de a se pune pe ei pe primul loc: "Asta-i nimic! Stai să-ți spun ce mi s-a întâmplat mie…".

(...) Atunci când ne dorim compasiune, trebuie să ne conectăm cu persoana potrivită, la momentul potrivit și în chestiunea potrivită.
***
Acum ceva timp, cineva m-a întrebat: "La ce folosește să ne deschidem sufletul în fața cuiva?" Inițial am crezut că e o glumă, deoarece am crezut că oricine știe cât de eliberator este să faci asta. Noroc că mi-am oprit prima impresie la timp, deoarece întrebarea era pe bune.

Așa am ajuns să cred că și video-ul de mai jos este musai de dat mai departe deoarece oferă 3 pași pentru eliberarea de rușine și are o mare legătură cu conexiunea umană. Sper ca prezența și energia lui Brené Brown să vă inspire de asemenea, vizionare plăcută 💗


Dacă tot a venit vorba de secrete, m-am gândit că cea mai potrivită recomandare de pe lista mea de filme (secretă, firește 😁 este "Secretul lui Adaline" - un film care mi-a umplut inima de bucurie prin căldura sufletească pe care o transmit personajele, dar și prin povestea care le conectează. Nu vă voi spune despre ce e vorba, că doar e...secret 😁, dar intuiesc că nu va fi nimeni dezamăgit după vizionare. Vizionare online aici-link (de închis toate reclamele care se deschid la primele click-uri).
***

Recomand cu drag cărțile lui traduse în limba română:
- "Darurile imperfecțiunii" - comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi vulnerabil" - comandă online aici-link ;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" - comandă online aici-link.
- "Curajul în sălbăticie" - comandă online aici-link;
- "Îndrăznește să conduci" - comandă online aici-link.

Recomand de asemenea și:
- "Imperfecți, liberi și fericiți" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Cum să te iubești pe tine" -Christophe André, Francois Lelord- comandă online aici-link;
- "De ce oamenii buni fac lucruri rele" -Debbie Ford- comandă online aici-link;
- "Partea întunecată a căutătorilor de lumină"-Debbie Ford- comandă online aici-link ;
- "Probe de empatie" -Leslie Jamison- comandă online aici-link;
- "Empatia în psihoterapie" -Arthur C. Bohart- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗



marți, 5 ianuarie 2016

Despre Viață, lecții de viață și adevărata Libertate

Începutul fiecărui an seamănă cu o foaie albă de hârtie pe care oamenii își schițează visele. Unii mai timid, cu mai puțină încredere în viitor și/sau în potențialul lor, alții mai îndrăzneț, alții permițând imaginației să atingă cerul. Oricare ar fi situația, aceste schițe sunt utile deoarece claritatea dorințelor noastre asigură o bună concentrare a puterii interioare spre transformarea lor în realitate.
Dar definirea clară a dorințelor nu e suficientă. Atâta vreme cât nu învățăm lecțiile trecutului, calitatea experiențelor pe care le trăim nu va crește, ci ele se vor repeta la nesfârșit cu "actori" diferiți dar cu același final. Pentru că, așa cum spunea Albert Eistein: "Nu putem rezolva probleme folosind același tip de gândire cu care au fost create."
Pentru mine, 2015 a fost un an cu multe provocări. Am scris mai puțin și am reflectat mai mult, am privit mai puțin în afară și am plonjat mai mult în adâncimile ființei, am forțat deschideri spre colțurile întunecate și neexplorate ale acesteia. E un fel de...chirurgie, provoacă dureri de...ego :)), dar este atât de eficientă încât merită tot efortul.
S-au dărâmat multe lucruri în care credeam (chiar multe :))) - link) și foarte puține dintre ele au mai rămas în picioare (link). Treaba asta nu a fost foarte confortabilă :)) pentru că setul de credințe și valori pe care le avem la un moment dat formează fundația pe care ne sprijinim motivația și ne justifică acțiunile. Astfel, mi s-a confirmat din nou că adaptarea la incertitudini este una dintre cele mai importante chei ale transformării interioare. Mi-am dăruit mai mult timp să mă observ și să observ ce se întâmplă în jurul meu, am "locuit" mai mult pe pământ și am fost mai puțin cu capul în nori. Am observat că asta ajută mult la adaptarea în acest plan și nu numai.
2015 mi-a confirmat încă o dată că transformarea interioară din ultimii ani chiar m-a ajutat foarte mult să-mi schimb perspectiva asupra experiențelor de viață (link) și, chiar dacă drumul a fost dificil, a meritat fiecare strop de energie investit. Am realizat încă o dată că întrebările potrivite (autoinvestigația) ne conduc direct spre Adevăr și ne oferă cea mai scurtă și simplă cale către Conștiență, Libertate și Pacea interioară. Dar asta, desigur, se întâmplă cu ușurință doar dacă ne-am săturat să ne mințim pe noi înșine și să ne ascundem după măști și justificări fabricate de mintea noastră jucăușă :))
Da, a început un an nou nouț. Dar spre deosebire de alți ani în care obișnuiam să fac schițe și planuri, acum am lăsat foaia albă, imaculată. Doar am suflat peste ea cu... pasiunea sufletului meu. Pentru că, după toate lucrurile pe care le-am învățat, știu că Universul știe deja ce îmi doresc și mai știu că totul va fi bine :)
*
*    *
M-am gândit că primul dar video din acest an trebuie să fie neapărat unul de suflet. Așa că am "preparat" unul cu Gangaji - o prezență specială a timpului nostru ale cărei învățături deschide mințile și inimile tuturor celor care o ascultă. Mai jos este un fragment dintr-o conferință a sa în care ne vorbește despre Libertate - privită ca eliberare de povești, atașamente, compromisuri și minciuni pe care ni le spunem nouă înșine sau celorlalți. În cazul vizionării fără distrageri se poate constata un minunat efect terapeutic..♥  (*click pe HD pentru o calitate maximă a imaginii)


Celelalte materiale video cu Gangaji se găsesc sub formă de listă aici-link.
Recomandările de astăzi conțin diverse moduri de a privi lumea și viața dar au câteva lucruri foarte importante în comun - eliberează mințile de "povești", aduc simplitate, împăcare și pace sufletească (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Doar rămâi tăcut" -H.W.L. Poonja (Papaji)- comandă online aici-link.
"Cine sunt eu?" -Ramana Maharshi- comandă online aici-link;
"Invățăturile lui Ramana Maharshi" -Arthur Osborne- comandă online aici link;
"Eliberarea de cunoscut" - Jiddu Krishnamurti - comandă online aici-link;
"Cine-ai fi tu fără povestea ta" -Byron Katie- comandă online aici-link;
"Pune-ți gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea" -Byron Katie- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală pe care am definit-o aici-link. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Poți primi direct pe mail articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în formularul din dreapta. 
Vă doresc tuturor un an cu multe împliniri și pace sufletească   *>:D< îmbrăţişare