"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 22 ianuarie 2017

Fiecare om are nevoie de... conexiuni de suflet (+ recomandare film)

"Este esențial că noi adulții să activăm forțele inimilor noastre. Pentru a cuteza iar, că părinți și educatori, să încurajăm valorile și să le dăm spre exemplu – chiar și atunci când alții le consideră "demodate".

Pentru copii nu este niciodată demodat să simtă siguranță. Sau să poată empatiza. Sau să fie încurajați spre independența. Copiilor le place mult când adulții realizează cu ei în mod conștient lucruri frumoase, constructive, când își fac timp să-i asculte ori să descopere cu ei miracole.

Copiii sunt dependenți de atenția dăruită din inimă – și care nu trebuie deloc să dureze ore întregi și nici nu necesită regularitate. Fiecare acțiune constructivă pe care le-o oferim copiilor drept exemplu, le da sprijin și siguranță în viață.

(...) Empatia în cadrul societății începe să crească prin aceea că devenim din ce în ce mai conștienți de cât de puternic se transmite ceea ce oferim noi ca exemplu. Copiii sunt oglindă noastră. Calea spre mai multă compasiune în viață cotidiană începe deja acolo de unde noi că adulți ne propunem tot mereu să renunțăm la denigrări. Răutăcioase sunt acele mici afirmații lipsite de considerație despre ceea ce a făcut greșit vecinul sau altcineva, cum arată sau cum se poartă.

De altfel, toate lucrurile negative pe care le exprimăm au efect asupra copiilor, asupra noastră și a mediului. În drumul spre mai multă compasiune, se pune problema pentru fiecare educator să se focalizeze pe ceea ce este pozitiv, pe ceea ce o persoană face bine — și mai ales să vrea să descopere asta. Iar apoi să comunice acest lucru." - Christiane Kutik în cartea sa "Puterea exemplului în formarea caracterului copilului" (link).


Tot ce scrie mai sus este valabil și în cazul adulților. Avem nevoie de atenție dăruită din inimă și când suntem adulți, avem nevoie de conexiuni de suflet și încurajări care să ne ajute să creștem. Da, ca adulți putem și fără acestea, dar e mult mai ușor când cineva este alături de tine și te susține.

Fie că suntem sau nu conștienți de asta, fie că acceptăm sau nu, fiecare dintre noi influențează TOTUL prin fiecare gând, reacție și comportament. Și când spun totul mă refer la întreaga realitate care este de fapt creația noastră colectivă. Asta ar trebui să ne responsabilizeze și să fim mult mai atenți și mai conștienți de fiecare gest și acțiune pe care o facem. Să fim mai conștienți că putem fi generatorii unui lanț de bunătate sau de răutate (link).

Am revăzut zilele trecute un discurs foarte profund despre darul de a fi profesor și despre influența pe care aceștia o au asupra personalităților în formare ale copiilor. Revăzându-l, mi-am dat seama că tot ceea ce spune Rita Pierson se aplică foarte bine și adulților și este valabil și în cazul oricărei interacțiuni umane nu doar în cea profesor-elev.

Așa că vă invit să înlocuiți în materialul de mai jos cuvintele "profesor" și "copii" cu "om/oameni" pentru a obține câteva idei extrem de utile și importante, aplicabile în cadrul oricărei relații. Este un discurs minunat  dar și amuzant care sper să fie de folos și să vă aducă inspirație în aceeași măsură.. 


Filmul pe care-l dau mai departe astăzi are legătură cu subiectul și materialul video de mai sus. Este unul tulburător și terapeutic în același timp. Ne determină să reflectăm asupra unor aspecte cărora în mod obișnuit le dăm prea puțină importanță, unul dintre acestea fiind: amprentele pe care le lăsăm în sufletele celor cu care intrăm în contact. Filmul - "Detachment" ("Detașare") - a câștigat 8 premii și a fost nominalizat pentru alte 6 dovadă că a fost foarte apreciat. Pe mine m-a impresionat, sper să vă placă și vouă, îl puteți viziona online aici-link sau aici-link.
***

Cărți recomandate:
- "Puterea exemplului în formarea caracterului copilului" -Christiane Kutik- comandă online aici-link;
- "Arta de a cultiva relații durabile" - Gerard Apfeldorfer - comandă online aici-link;
- "Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
- "Transmiterea. Despre ce ne aducem unii altora" -Céline Alvarez, Christophe André- comandă online aici-link;
- "Comunicarea relațională pe înțelesul celor mici" -Kathleen Geerlandt, Jacques Salomé- foarte importantă pentru părinții care vor să aibă o relație armonioasă cu copii lor - comandă online aici-link;
- "Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relațiilor umane" -Eric Berne- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le scriu cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau alte materiale video utile. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗



Un comentariu:

Rent a car Bucuresti spunea...

Dezvoltarea personala este un aspect care trebuie sa ne preocupe in mod constant.