"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 12 septembrie 2017

Stăpânește-ți emoțiile înainte că ele să pună stăpânire pe tine

"Emoțiile sunt cele care au ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește starea de echilibru. Atunci când ne reprimăm emoțiile, fie ele pozitive sau dureroase, când eliberăm energia către univers într-un context afectiv definit de frică și de neîncredere, cădem într-o capcană pe cât de greu de întrezărit, pe atât de periculoasă. Căutăm salvarea în locuri improprii și ne agățăm de persoane, obiecte, alimente, alcool etc., dezvoltând dependențe deloc necesare. Eliberarea survine în momentul când conștientizăm durerea din spatele multora dintre acțiunile pe care le întreprindem și care ne aduc în situații dificile. În acel moment, pășim către noi înșine. [...] 

Diferența dintre implicarea emoțională și conștiința emoțională este detașarea. Detașarea îți permite să vezi emoțiile pe măsură ce se formează, se dezvoltă, se intensifică și se schimbă. Fără această detașare, vezi doar momentele de maximă intensitate emoțională. Detașarea este ca un sonar, care îți permite să vezi dincolo de suprafață, la suprafață și deasupra suprafeței, în același timp.

Fără detaşare, eşti ca Titanicul care navighează printre aisberguri. Din perspectiva celui care observă, un aisberg este o bucată de gheaţă care pluteşte pe apă. Dacă Titanicul ar fi avut un sonar la bord, responsabilul ar fi văzut aisbergul la dimensiunile sale reale - un munte de gheaţă scufundat.

Fiecare aisberg este vârful unui munte, o mică parte a unui uriaș întreg. Lovirea unui aisberg este periculoasă pentru că aisbergul este mult, mult mai mare decât pare.

Când treci prin viață fără să fii detașat, vezi doar culmile emoțiilor tale. Locul de unde provin, rădăcinile și mărimea lor sunt invizibile pentru tine. Ocazional, și uneori în mod frecvent, te lovești de aisberguri - devii furios, trist, gelos, răzbunător, bucuros sau înspăimântat. Dacă ai avea un sonar emoțional, ai vedea că fiecare dintre aceste experiențe este vârful unei mișcări mult mai mari. Conștiința emoțională este capacitatea de a vedea dinamica mai mare. Implicarea emoțională îți spune doar că ai lovit un aisberg.

Majoritatea oamenilor trec prin viața lor de la o lovitură de aisberg la alta - de la furie la fericire, la gelozie, la frică, la dorința de răzbunare, încoace și încolo și înapoi, din nou. Ei nu știu de unde vin aceste aisberguri - experiențe bruște, puternice și adesea distructive. Ei nu au abilitatea de a le vedea apropiindu-se. Precum Titanicul, ei navighează înainte, cu toată viteza, uitându-se prin ceață și sperând că totul se va termina cu bine. Uneori, își revin repede în urma unei coliziuni cu un aisberg - izbucnirea furiei, a disperării, a geloziei, a fricii, sau a dorinței de răzbunare - dar, alteori, coliziunea creează pagube atât de mari, încât au nevoie de mult timp pentru a-și reveni." - fragment din cartea "În adâncul sufletului" scrisă de Gary Zukav și Linda Francis.


Nu e nici o îndoială că emoțiile ocupă un rol extrem de important în starea noastră de echilibru. Pentru că atunci când nu suntem capabili să le stăpânim, ajungem să fim conduși de acestea iar acțiunile noastre devin iraționale și produc consecințe iremediabile în relații, carieră și în viața interioară.

Din acest motiv am considerat util să abordez subiectul în cadrul unei ediții din seria de emisiuni "Orizontul Cunoașterii" realizată de Constantin Luca la CNS TV (căruia îi mulțumesc pentru invitație). Am vorbit despre emoțiile distructive, despre sursa lor și cum pot fi gestionate, plus experiența personală 😁 - astfel încât sper ca emisiunea să ofere conștientizări de valoare. Vizionare plăcută..


! Dacă dorești să-ți dezvolți inteligența emoțională, să depășești o situație dificilă sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***

Recomand cu încredere următoarele cărți care oferă diverse perspective asupra emoțiilor:
- "Agilitatea emoțională" -Susan David- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Emoții vindecătoare" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Emoții distructive" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Emoții date pe față" -Paul Ekman- comandă online aici-link;
- "Cartea gesturilor" (ce trădează emoțiile) -Peter Collett- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți controlezi furia" -Albert Ellis, Raymond Chip Tafrate- comandă online aici-link;
- "În adâncul sufletului" -Gary Zukav, Linda Francis- comandă online aici-link;
- "Remediul împotriva fricii" -Lissa Rankin- comandă online aici-link;
- "Rețete împotriva îngrijorării" (*pentru copii) -Lawrence Cohen- comandă online aici-link.
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta te poate ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: