"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 6 august 2015

Despre conștiență, automatisme și practicile spirituale

"A fi conștient este opusul funcționării pe automat. Studiile arată că oamenii funcționează pe pilot automat peste 70% din timp, perioadă în care nu își dau seama că și-au pierdut libertatea de a alege ce li se întâmplă și cum reacționează la ceea ce li se întâmplă. Trăim ca și cum am fi un fel de roboți, programați prin educație și auto-programați în baza experienței.

Automatizarea are un rol esențial în viața de zi cu zi, însă pe parcursul transformării interioare scoatem automatismele la lumină, le rescriem pentru a ne permite să avem libertate de alegere, și apoi le lăsăm din nou să funcționeze natural. Pentru persoanele aflate la începutul procesului de transformare interioară, această conștientizare permanentă pare a fi un fel de hiper-atenție constantă la tot ce li se întâmplă, un fel de super-vigilență.

Așa și este, însă după reorganizarea minții, viața se desfășoară fără efortul de a fi atenți, pentru că funcționarea psihică este diferită, și conștientizarea face parte din funcționarea de zi cu zi. Nu mai e nevoie să ne reamintim să fim conștienți, pentru că știm că suntem deja conștienți." - Ovidiu Brazdău
***
În cazul persoanelor care au pornit pe drumul dezvoltării personale, undeva mai la început, există o etapă ușor de sesizat, una plină de entuziasm, în care simțim că avem foarte multe de schimbat la noi înșine și am vrea să facem totul deodată 😃.

E o perioadă în care căutăm mult și întâlnim foarte multe informații noi și prezentate drept "foarte utile" pe care am vrea să le înglobăm instant în mintea noastră, dacă asta ar fi posibil. Intrăm așa într-un fel de "transă" în care devenim dependenți de informație, preluăm de peste tot ca atunci când suntem luați de val și... uităm să trăim. Știți despre ce vorbesc, așa-i? 😁

În cazul dezvoltării spirituale lucrurile stau și mai grav de atât 😁 pentru că intervin diferitele practici spirituale cu care intrăm în contact. Și sunt atât de muuuulte și toate ne sunt prezentate drept strict necesare "evoluției" pe care o dorim accelerată 😃.

Vorba românului: "râdem, glumim, dar.." este o perioadă cu multe capcane în care majoritatea oamenilor atrași de cunoaștere rămân pur și simplu blocați. Blocajul este în principal favorizat de conceptele foarte vehiculate ce conțin în esență ideea că "iluminarea" ar cere practică anume.

În cazul ambelor situații, ieșirea din acest blocaj are o rezolvare extrem de simplă: autoinvestigația. Să ne punem întrebări legate de toate acțiunile noastre este esențial. Desigur, la fel de important, este să fim atenți la răspunsurile pe care ni le dăm, la cât de sinceri suntem cu noi înșine.

Iată un scurt fragment de satsang al lui Mooji în care acesta aduce câteva clarificări despre conștiență și practica spirituală, sper să fie de folos:


INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu sau pur și simplu îți dorești să-ți faci ție viața mai frumoasă, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 1, 2, 3 septembrie. Pentru reducerea lunii septembrie, beneficii, program și alte detalii ➜ click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* gratuit și un pachet generos de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***

Recomand astăzi câteva cărți foarte utile pe calea spre conștiență:
- "Experiența conștientizării" - Ovidiu Brazdău - (în anticariate);
- "Transcenderea nivelurilor conștiinței" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Letting Go. Calea renunțării" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Dizolvarea egoului. Realizarea sinelui" -David R. Hawkins- (în anticariate);
- "Calea Zen. Viața ca un paradox" -Osho- comandă online aici-link;
- "Iluminarea, singura revoluție" -Osho- comandă online aici-link;
- "Mintea liniștită și senină" -Dalai Lama- comandă online aici-link.

Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Acest loc e o bibliotecă în care găsești o mulțime de materiale utile transformării interioare dar și comentarii despre descoperiri științifice care au legătură cu percepțiile noastre. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Niciun comentariu: