"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 10 iulie 2016

Puterea vindecătoare a poveștilor (+ recomandare film)

"Poveștile sunt o parte integrantă a vieții. De-a lungul timpului ele au fost o parte inseparabilă a culturii, învățării și valorilor umane. Indiferent de limba, religia, sexul sau vârsta noastră, poveștile au fost și vor rămâne un element esențial al vieților noastre. Ele ne pot îndeplini visele; și, într-adevăr, visurile noastre au forma unor povești. Ele ne însoțesc pe tot parcusul existenței noastre, din leagăn până în mormânt. Așa cum spunea unul din personajele lui Salman Rushdie în 'Ultimul suspin al Maurului': "Când murim, tot ce rămâne sunt poveștile"." - fragment din cartea "101 povesti vindecătoare pentru copii și adolescenți"George W. Burns  
*
*   *
Cu siguranță ni s-a întâmplat tuturor să rămânem fascinați atunci când cineva ne povestește o experiență de viață tulburătoare sau când vizionăm un film ce ne-a captivat. Poveștile de viață au puterea aproape miraculoasă de a ne scoate din "filmul" propriu, de a ne arăta alte perspective din care să privim viața și astfel, de a ne schimba modul în care gândim, simțim și acționăm.

Poveștile sunt vindecătoare din perspectiva în care: "schimbând modul în care gândim sau simțim raportat la ceva putem schimba și ceva în prelucrarea noastră minte-trup" - așa cum spune George W. Burns (psiholog clinician şi director la Milton Erickson Institute of Western Australia) în cartea sa "101 povesti vindecătoare pentru adulți".

În continuare spune: "Dacă urmărim niște ascultători fermecați de o poveste, vedem anumite semne foarte evidente ale adaptării minte-trup, cum ar fi modificări de respirație, în mișcările musculare și în ritmul bătăilor inimii. (...) În acest context vindecarea înseamnă și refacerea, consolidarea sau amplificarea stării de bine mentale și emoționale.(...) Ca atare, poveștile nu sunt doar despre refacerea a ceea ce s-a deteriorat sau despre tratarea simptomelor, ci sunt despre un mod de trai, o filosofie a vieții și o existență care se găsește în armonie cu relațiile dinamice ce dăinuie între minte, trup, suflet și mediul ambiant."
***
Curiozitatea înnăscută din fiecare dintre noi și dorința de a intra în povestea celuilalt au o explicație. Fie că știm sau nu, natura ne-a dotat fizic cu niște neuroni care se activează în creierul nostru atunci când imaginația ne poartă în povestea celorlalți sau în poveștile fictive din filmele pe care le vizionăm. Ei se numesc neuroni oglindă iar rolul lor important în învățare, socializare și reglarea comportamentului este descris de Vilayanur Ramachandran aici-link.

În anumite condiții, atunci când ne dăm voie, aceeași neuroni ne permit să simțim că trăim experiența respectivă ca și cum am fi chiar noi în "rolul principal". E un fenomen care are loc deoarece subconștientul "nu știe" să facă diferența între experiența celuilalt și cea personală. Acesta este motivul pentru care fiecare exercițiu imaginativ de a intra cu totul într-o altă poveste se adaugă experiențelor proprii de viață și ne îmbogățește înțelepciunea cu noi și noi conștientizări.

Poate cel mai important lucru pe care-l știu despre oameni este legat tot de povești. De povestea de viață a fiecăruia. Și chiar dacă l-am mai spus țin să-l reamintesc: dacă am ști toată povestea celui de lângă noi, cu toate durerile și bucuriile din ea, cu toate traumele pe care le-a depășit, am constata că fiecare comportament pe care-l manifestă are o explicație, și că, de fapt, din unghiul de vedere al poveștii sale, tot ceea ce simte, gândește și face este justificat.

Ascultând și citind sute de povești de viață am mai descoperit și faptul că nu suntem chiar atât de diferiți, că funcționăm aproximativ pe baza acelorași tipare și că toți căutăm în esență aceleași lucruri: iubire, libertate, siguranță. Doar că o facem în moduri diferite, iar acest fapt ar trebui să ne apropie nu să ne separe. Dacă am ști toată povestea "celuilalt" am fi mai blânzi unii cu ceilalți și mult mai toleranți...

Din aceste motive, în tabăra Bucuria de A FI -ce va avea loc în perioada 26-30 august la Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava)- vor fi sesiuni de vindecare prin povești în fiecare seară. Poveștile noastre de viață și alte situații reale pe care le cunoaștem, studii de caz, exerciții de imaginație privind posibile soluții pentru diverse probleme. Într-un spațiu special, de la suflet la suflet, dincolo de (pre)judecăți, ne vom putea deschide sufletul după voie, atunci când simțim că e momentul potrivit. Într-un mod relaxat, "de vară", vom face exerciții de conectare cu interiorul ființei, cu natura, respirație conștientă, improvizație de dans conștient și multe alte surprize. Detaliile organizatorice se găsesc pe pagina cu evenimente AICI-link. Vă aștept cu drag 💗

Despre rolul pe care-l ocupă poveștile noastre în comunicarea umană și viitorul acesteia  ne vorbește Tudor Chirilă în discursul de mai jos. E un speech pe care l-a susținut la TEDx Chișinău, l-am share-uit acum doi ani, dar cred că merită vizionat pentru lucrurile importante pe care le conține și pentru căldura, sinceritatea și umorul cu care sunt exprimate.. 


Astăzi dau mai departe un film care poate topi probabil orice inimă...Este vorba despre ecranizarea romanului bestseller "Înainte să te cunosc" scris de Jojo Moyes (caruia îi aparține și scenariul). Filmul (cu același titlu) ne poartă într-o poveste de dragoste neașteptată, neobișnuită și tulburătoare, capabilă să atingă gingaș corzi neștiute ale inimilor celor care o vizionează. Personajul principal feminin -atât de plin de candoare, bunătate și un entuziasm minunat- este interpretat de....ghici cine? :D Emilia Clarke (Daenerys din Game of Thrones :D) - care face aici un personaj de zile mari. Merită vizionat la cinematograf pentru calitatea imaginii și cromatica minunată, dar dacă alegeți varianta online, filmul poate fi vizionat aici-link sau aici-link. Vizionare plăcută!
***
Pentru cei care își doresc să-și antreneze emoțiile ascultând povești de viață tulburătoare recomand trei dintre cele (multe) publicate aici: 'Despre încredere, vulnerabilitate și conexiune', 'Când Viața ți se schimbă într-o secundă' și 'Povestea unei boli mintale - văzută din interior'.
Recomand cu drag următoarele cărți:
- "101 povesti vindecătoare pentru adulți" -George W. Burns- comandă aici-link;
- "101 povesti vindecătoare pentru copii și adolescenți" -George W. Burns- comandă aici-link;
- "Vindecarea prin povești" -George W. Burns- comandă aici-link;
- "Regele-cerșetor și secretul fericirii. Puterea vindecătoare a poveștilor" -Joel Ben Izzy- comandă aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală așa cum am definit-o aici-link. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate sau ce a cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Un comentariu:

Mihaella Gheorghiu spunea...

frumos film Inainte sa te cunosc.Actori buni,interpretari de exceptie...pacat ca se termina tragic.chiar merita vazut...