"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 14 mai 2013

10 dogme care au blocat știința

Spuneam într-un articol mai vechi că există tipare în mintea noastră care ne opresc să acceptăm că toate lucrurile sunt într-o permanentă schimbare, ne împiedică să acceptăm că fenomenele naturii (sau de oricare alt tip) nu se desfășoară neapărat așa cum credem (sau cum am învățat la școală), ne împiedică să acceptăm că nimic nu e cu adevărat "bătut în cuie". Posibil că asta se întâmplă din motivul că un anume grup de științe au fost numite "exacte" și asta duce cu gândul la lucruri care rămân neschimbate.

În afara faptului că lucrurile sunt oricum în continuă schimbare, în fizică (de exemplu) par să fie uitate două lucruri pe care le consider importante:

1. Teoriile sunt bazate pe presupuneri. Pentru a explica un fapt observat experimental, se propune o ipoteză (presupunere bazată pe observatia experimentală) iar verificarea ei în mod repetat, prin experimente duce la formularea unei teorii. Odată acceptată, o teorie devine bază a altei teorii și așa mai departe. De reținut totuși cuvântul "ipoteză" (presupunere).

2. Sistemele și fenomenele au fost și sunt studiate prin intermediul unor modele. Un model este o reprezentare reală sau abstractă a unui sistem sau fenomen fizic care permite studiul proprietăților sale cunoscute sau presupuse și aflarea altor proprietăți necunoscute. Modelul este asemănător cu obiectul modelat dar este o simplificare a originalului care păstrează doar elementele esențiale ale acestuia, celelalte fiind neglijate. Vă puteți imagina că alegerea elementelor esențiale de cele ce pot fi neglijate este pasul care face ca modelul să se îndepărteze de obiectul sau fenomenul modelat. Utilizarea modelelor este motivată de faptul că sistemele sau fenomenele reale conțin mult prea multe elemente variabile ceea ce complică excesiv studiul acestora sau chiar îl face imposibil.

Sunt încă multe lucruri care de-a lungul vremii au făcut ca majoritatea oamenilor să creadă că științele "exacte" sunt singurele care vor rămâne "exacte" ceea ce a alimentat rezistența multor oameni la schimbări de mentalitate.

Deoarece am găsit un discurs extrem de concis și argumentat al lui Rupert Sheldrake despre cele 10 dogme care au blocat știința mă bucur să vă invit să îl urmăriți. Vizionare plăcută! (*** Dacă subtitrarea nu apare automat, o puteți seta din butonul rotiță din bara video-ului după ce-l porniți)


Recomand cu căldură singura carte a lui Rupert Sheldrake care a fost tradusă în limba română:
- "Rezonanța morfică. O nouă știință a vieții" - comandă online aici-link.
***
A nu se înțelege greșit. Iubesc știința și mărturisesc că fără anii petrecuți în cercetare (fizică) nu aș fi reușit să văd astăzi lucrurile sub forma actuală. Însă este bine să îi cunoaștem limitările pentru a rămâne deschiși noilor descoperiri și posibilități.

Un alt articol în care am vorbit despre limitările științei poate fi găsit aici (link). O conferință interesantă a lui Rupert Sheldrake găsești aici (link).

Dacă esti pentru prima dată pe această pagină îți urez bun venit! Poți alege subiectul dorit din tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: