"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 7 ianuarie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (31)

"Toate gândurile şi visele noastre, amintirile şi experienţele noastre izvorăsc din acest material neural straniu (*creierul). Identitatea noastră îşi are sursa în tiparele sale complicate de impulsuri electrochimice. Când se opreşte această activitate, te opreşti şi tu. Când această activitate se modifică, din cauza unor leziuni sau a medicamentelor, te modifici la rândul tău. Spre deosebire de orice altă parte a corpului tău, dacă îţi este afectată o mică porţiune din creier, probabil că te vei schimba radical." - fragment din "Creierul. Povestea noastră" scrisă de David Eagleman, o carte absolut minunată.

Dacă aș fi rea, după "..te vei schimba radical" aș adăuga: și nici măcar nu vei ști 😃. Dar nu-s rea și nu spun..😄.

Confucius spunea că "Cel care este stăpânul minții sale este stăpânul Universului". Într-adevăr, se știe deja că creierul este cel mai complex organ al nostru și că "se ocupă" cu o mulțime de lucruri. Tot printre lucrurile știute deja este faptul că funcțiile sale de bază sunt direcționate spre continua adaptare în lumea în care trăim.

Cercetări relativ recente arată că neuronii au o proprietate extraordinară numită neuroplasticitate care constă în capacitatea de a crea noi reţele neuronale și implicit de a se restructura la orice vârstă.

Studiile din ultimul timp a scos la iveală faptul că această proprietate a creierului are implicații extrem de importante atât în privința sănătății noastre mintale cât și celelalte arii ale vieții noastre.

Concret, schimbând rețelele neuronale existente ne putem elibera de traume, emoții destructive și gânduri negative care ne produc dezechilibre. Înlocuindu-le cu rețele neuronale noi create conștient, deliberat, putem să aducem din nou echilibrul și armonia în propria viață. Procesul se numește "Neuro-directed plasticity" (plasticitate neuro-direcționată) și este deja explicat în materialul video ce există aici-link.


Deorece doar cunoașterea modului în care funcționează creierul/mintea noastră ne poate ajuta să facem schimbările pe care le dorim, m-am gândit să dau mai departe astăzi documentarul BBC "Mintea umană" realizat de prof.dr. Robert Winston. Este vorba despre un documentar structurat în trei părți după cum urmează:

- prima parte - "Fii inteligent" - explică modul în care mintea noastră învață lucruri noi, accesează informații pe care le conține și creează idei originale; tot aici se propun și metode de îmbunătățire a capacității de învățare și memorare;

- partea a doua - "Personalitatea" - cuprinde informații privind formarea personalității și modul în care putem intra în controlul emoțiilor noastre și a comportamentului;

- partea a treia – "Fă-ți prieteni" – se referă evident la modul în care funcționează mintea noastră când vine vorba despre comunicare și relațiile interumane; nu e de neglijat faptul că în această parte aflăm deasemenea multe lucruri utile despre limbajul corpului, despre modul în care autenticitatea poate fi "citită" dincolo de cuvinte și chiar despre... iubire.

Alături de informațiile științifice, documentarul oferă multe exemple concrete foarte simple din viața cotidiană astfel încât acesta poate fi înțeles și urmărit cu plăcere și de către cei care nu au fost chiar "fani" ai biologiei în școală 😄. În plus, acesta aduce informații prețioase celor care doresc să-și mărească potențialul mintal prin crearea de noi rețele neuronale despre care vorbeam mai sus.

Am reunit toate cele trei părți ale documentarului în materialul video de mai jos pentru a fi comod de urmărit. Vizionare plăcută! (*Îmi pare rău că nu am găsit filmul într-o calitate mai bună a imaginii, dar merită vizionat pentru calitatea informației. Pentru a evita întreruperile în timpul vizionării: deschideți filmul, apoi click pe "pauză" pentru 2-3 minute până se încarcă suficient, apoi "play" din nou.)



Pentru cei interesați să înțeleagă cum funcționează și să-și dezvolte creierul și capacitățile sale, iată câteva cărți care merită toată atenția:
- "Creierul se transformă" -Norman Doidge- comandă online aici-link (excelentă!);
- "Creierul de Homo Sapiens. Ghid de utilizare" -Dragoș Cîrneci- comandă online aici-link;
- "Puterea creierului si uimitoarele sale capacități" -Nathalie si Jean-Marie Delecroix- comandă online aici-link;
- "Creierul. Povestea noastră" -David Eagleman- comandă online aici-link (excelentă!);
- "Incognito. Vietile secrete ale creierului" -David Eagleman- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Manual de utilizare a creierului" -B. G. Bodenhamer, M. L. Hall- comandă online aici-link (1+2);
- "Creierul activ pentru viata si profesie" -Scott G. Halford- comandă online aici-link;
- "Creierul lui Buddha" -Rick Hanson, Richard Mendius- comandă online aici-link;
- "Ce ne spune creierul" -V.S. Ramachandran- comandă online aici-link;
- "Antrenament pentru creier" -James Harrison, Mike Hobbs- comandă online aici-link (200 de exerciții);
- "Antrenează-ți creierul" -Joel Levy- comandă online aici-link;
- "Antrenează-ți creierul" -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Richard J. Davidson, Sharon Begley- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi să-ți aducă bucurie și să-ți fie de folos. Poți căuta un subiect anume utilizând cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: