"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 9 iulie 2014

Despre vacuitate - esența realității și liantul interconectării

"În fiecare moment al istoriei umanității ne-a urmărit o întrebare. Marea întrebare, total abstractă dar profundă este: 'De ce există ceva când ar putea să nu existe nimic?'" - Mario Sergio Cortella - începutul filmului "Sinele Suprem" (postat aici-link).

Deși omenirea nu a găsit un răspuns acceptabil la această întrebare, știința face pași mari către găsirea răspunsului privind esența a tot ceea ce există iar acest lucru este unul foarte important pentru noi toți chiar dacă această importanță nu este foarte vizibilă la prima vedere. Vă amintiți desigur cercetările care s-au făcut și continuă la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare din Geneva (CERN), despre care am mai vorbit pe blog. Toate studiile de la Geneva au fost centrate pe căutarea dovezilor existenței bosonului Higgs (link-1, link-2) despre care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare iar acum sunt centrate pe căutarea și înțelegerea proprietăților acestuia. Reamintesc că denumirea de boson Higgs și câmp Higgs vine de la numele fizicianului scoțian - Peter Higgs - care a lansat teoria și a fost distins pentru aceasta cu Premiul Nobel în 2013 împreună cu François Englert.

Am găsit acum ceva vreme un interviu pe care îl consider prețios deoarece conține numeroase paralele între definirea câmpului Higgs unde există toate lucrurile în mod potențial (latent) și ceea ce în unele tradiții numesc "vacuitate" - care are aceleași caracteristici. Interviul este realizat de domnul Matei Georgescu cu doi invitați remarcabili: Vincent Keisen Vuillemin - maestru zen și director al Departamentului de Inginerie al Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare din Geneva (CERN) și Andrei Dorobanțu - fizician de renume internațional, profesor invitat la Institutul de Fizica din Trieste și Jülich, secretar al Euroscience România, autor și producătorul show-lui "Pașaport pentru știință" de la Radio București.

Ce poate fi mai frumos decât momentele în care știința se apropie de ceea ce spun tradițiile? Desigur, nu ascund faptul că simpatia mea pentru cei doi fizicieni pe care îi veți urmări în interviul mai jos provine nu doar din informațiile pe care aceștia le prezintă (cu care rezonez) ci și din pasiunea mea comună cu a acestora pentru fizică și spiritualitate. Este un interviu care merită cu adevărat toată atenția dacă dorim să înțelegem esența realității și liantul interconectării noastre ca "particule" ale omenirii și a fiecărui om cu tot ceea ce există. Vizionare plăcută!


Articole conectate se mai găsesc aici-link și aici-link. Pentru înțelegerea naturii realității recomand cu toată inima celebra miniserie de documentare pe care am postat-o aici: link-episod-1, link-episod-2, link-episod-3, link-episod-4. Recomand și următoarele cărți remarcabile (transport gratuit pentru orice comandă):
- "Zen și viața cotidiană" - Taisen Deshimaru - comandă online aici-link;
- "Zen adevărat" - Taisen Deshimaru - comandă online aici-link- cartea pe care Matei Georgescu o face cadou invitaților în emisiunea de mai sus;
- "Taofizica. O paralelă între fizica moderna și mistica orientală" - Fritjof Capra - comandă online aici-link;
- "Calea Zen" - Alan Watts - comandă online aici-link;
- "365 de zile Zen" - colecția Cărți în Dar - comandă online aici-link.


În cazul când abia ai ajuns pe această pagină, îți urez bun venit! Listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te pot ajuta să răsfoiești mai ușor articolele. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Niciun comentariu: