"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 18 august 2014

Transa urbană și compasiunea

"Un moment uman adevărat presupune îndeplinirea a două condiții: prezența fizică a oamenilor și atenția lor emoțională și intelectuală. Atât. Prezența fizică nu este suficientă; puteți merge umăr la umăr alături de cineva timp de șase ore într-un avion și să nu aveți un moment uman în întreaga călătorie. Atenția de una singură nu este de ajuns nici ea. Puteți să acordați atenție cuiva la telefon, de exemplu, dar într-un fel, convorbirii telefonice îi lipsește puterea unui moment uman adevărat.

Adevăratele momentele umane necesită energie. De multe ori asta e ceea ce ne face să le evităm. Un astfel de moment poate fi privit ca un alt "impozit" pe care îl plătim vieții noastre suprasolicitante. Dar un moment uman nu trebuie să fie o drenare emoțională sau o dezvăluire personală neapărat. De fapt, un astfel de moment intens poate fi și unul gen business de scurtă durată. O conversație de cinci minute poate fi un moment uman perfect semnificativ.

Pentru a declanșa un moment uman adevărat trebuie să pui deoparte ceea ce faci, să pui jos nota pe care o citeai, să decuplezi de la laptop-ul, să abandonezi visarea cu ochii deschiși și să te concentrezi asupra persoanei cu care ești. De obicei, când faci asta, cealaltă persoană va simți energia și îți va răspunde în același fel. Împreună fiind, veți crea rapid un câmp de forță de o putere excepțională."


***
Am început cu acest fragment dintr-un articol pe care l-am citit de curând - la sugestia făcută de Daniel Goleman în materialul de mai jos. Articolul se numește "Momentul Uman la serviciu" este scris de Edward M. Hallowell și a apărut în Harvard Business Revue aici-link (l-am tradus și adaptat). Am început astrfel și în amintirea atât de multor momente profund umane pe care le-am trăit alături de prieteni sau de oameni necunoscuți la cursuri, seminarii, în tabere și în cadrul ședințelor de consiliere.

Momente speciale alături de oameni abia întâlniți, momente care mi-au confirmat (a câta oară...) că nici un alt mod de comunicare și interacțiune umană (mesaje virtuale, sms, convorbiri telefonice, etc.) nu poate fi comparată cu o întâlnire față în față în condiții de totală prezență (- prezența descrisă de Eckhart Tolle în cărțile sale). Mulțumesc tuturor celor care mi-au oferit încrederea și ocazia să fiu alături de ei, să îi susțin cu toată ființa, vă îmbrățișez cu drag oriunde ați fi acum 💗.

Există mulți oameni care nu au trăit niciodată un astfel de moment de conectare. Pentru că nu-și dau voie să simtă. Pentru că le e teamă de conectare profundă. Le e teamă că zidurile pe care le-au construit pentru a NU simți s-ar putea prăbuși sau topi. Le e teamă de iubire deși tânjesc după ea. De fapt, le este frică de atașament și de un posibil abandon ce-ar putea urma după atașament.

Pentru că și cititori mei sunt în grabă, nu voi intra mai adânc în subiect. Am vrut doar să spun că îmi pare rău pentru cei care nu-și dau voie să simtă emoțiile. Pentru că nu sunt conștienți că acestea sunt seva unei vieți sănătoase psihic dar și fizic.

În materialul video pe care îl dau mai departe astăzi, Daniel Goleman ne propune să acordăm atenție și importanță nu doar celor din familie ci și celorlalți precizând că suntem "proiectați din fabricație" pentru asta. Așa cum spune și în cartea sa "Focus" (din lista de cărți de sub video): "Viața nu-și poate atinge potențialul maxim, fără a le acorda importanța cuvenită tuturor tipurilor de atenție: asupra propriei persoane, asupra altora și cea către mediul înconjurător."

Daniel Goleman este psiholog de renume internațional, autor recunoscut şi jurnalist american. A studiat și la Harvard, în cadrul unui program de psihologie clinică, analizând mintea umană dintr-o perspectivă interdisciplinară, a făcut cercetări în India privind sistemele antice de psihologie și practicile de meditație în religiile asiatice, apoi a revenit la Harvard pentru a-și finaliza lucrarea de doctorat și a preda la Harvard. Este cofondator al Consorțiului pentru Cercetări privind Inteligența Emoțională în Organizații, instituție care găzduiește cercetări privind rolul inteligenței emoționale în creșterea eficienței la locul de muncă.

Cea mai vândută carte a sa - "Inteligența emoțională" a fost publicată în 40 de limbi (inclusiv în limba română - link) și s-a vândut pe glob în peste 5 000 000 de exemplare. Sigur merită toată atenția noastră, vizionare plăcută!


* Dacă vrei să-ți înțelegi mai bine emoțiile sau dacă treci printr-o experiență dificilă și ai nevoie de sprijin în găsirea unor noi perspective și clarificări - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
INVITAȚIE: Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 8, 9, 10 octombrie. Cum: online-live pe Zoom. Vei primi o mulțime de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, un suport de curs consistent gratuit*, fișe de lucru/exerciții și un certificat care-ți permite deschiderea unui cabinet.  Pentru detalii click AICI-LINK. Te aștept cu drag 💗
***
Articole recomandate conectate cu subiectul:

Recomand bineînțeles cărțile lui Daniel Goleman - toate bestseller - care dezvăluie pe înțelesul tuturor secretele emoțiilor, autocunoașterii în general și ale interacțiunilor umane reale autentice:
- "Inteligența emoțională" - comandă online aici-link;
- "Inteligența socială. Noua știință a relațiilor umane" - comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Emoții vindecătoare" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Emoții distructive" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Focus" (argumente captivante în favoarea dezvoltării atenției, argumente importante pentru care ar trebui să renunțăm măcar din când în când la telefon/smartphone/tablete/laptop) -comandă online aici-link;
- "Inteligența ecologică" (despre care vorbea în discursul său de mai sus) -comandă online aici-link;
dar și alte lecturi utile care aduc înțelegere și claritate privind rolul emoțiilor în dezvoltarea noastră armonioasă:
- "Agilitatea emoțională" -Susan David- comandă online aici-link;
- "Cum iau naștere emoțiile. Viața secretă a creierului" -Lisa Feldman Barrett- comandă online aici-link;
- "Emoții date pe față. Cum să citim sentimentele de pe chipul uman" -Paul Ekman- comandă online aici-link;
- "Cartea gesturilor" (ce trădează emoțiile) -Peter Collett- comandă online aici-link;
- "Shine. Cum te ajută neuropsihologia să-i faci pe oameni sa dea tot ce au mai bun" -Edward M. Hallowell- comandă online aici-link.
***
Dacă abia ai ajuns în micul meu univers, îți urez bine ai venit! Te așteaptă peste sute de articole cu informații pentru suflet, minte și trup numai bune de aplicat în viața cotidiană. Lista cuvintor cheie din coloana din dreapta te ajută să găsești mai ușor un subiect pe placul tău. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Niciun comentariu: