"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 21 august 2016

Cum ajung oamenii să fie răi (+ recomandare filme)

A fost o dată ca niciodată un om... La un moment dat, pe parcursul vieții, cineva și-a vărsat furia pe el. Nu mult după aceea acesta și-a vărsat frustrarea și furia pe un altul. Al treilea la rândul lui și-a vărsat furia pe un altul. Și așa mai departe. Este povestea cea mai scurtă a Lanțului Răutății.

Toți oamenii se nasc buni. Fără excepție. Bunătatea continuă să locuiască în noi oricâtă răutate am primi de la ceilalți și oricâtă am vărsa la rândul nostru pe alții. Cred că provocarea dezvoltării personale este despre a rupe lanțul. Lanțul Răutății.

Cum putem face asta? Nu e nevoie de multă filozofie sau de cine știe ce metode. Când cineva ne-"arată" partea sa agresivă (indiferent de forma acesteia) e necesar să ne amintim că în spatele răutății sale există întotdeauna o altă răutate pe care a primit-o și cu care nu a știut ce să facă - decât să o dea mai departe.  Această conștientizare va funcționa ca o ancoră și ne va ajuta să ne oprim din a da mai departe răutatea primită.

Dacă vrem. Doar dacă vrem. Și da, nu e ușor, e nevoie de multă voință și perseverență. Dar până la urmă, ce motivație am putea avea să rupem lanțul?

Să ne imaginăm următoarea situație: sunteți pe o terasă la mare, plină ochi, multă gălăgie, oameni de tot felul. Obosită fiind, chelnerița vă aduce o salată cu alte ingrediente decât cele la care v-ați fi așteptat. Pe fondul unei situații conflictuale avută cu soția în cursul zilei, o refuzați nervos spunându-i să vă aducă exact ce ați comandat. Pentru că stă mereu cu teama-n suflet că va fi dată afară, aceasta se îndreaptă rapid către bucătărie pentru a o schimba dar uită de prăjitura comandată de un alt client aflat la o altă masă. Se întoarce cu salata, însă e strigată de clientul cu prăjitura, un om bine făcut, ceva în genul unui culturist, căruia iubita tocmai i-a spus nervos că i s-a terminat răbdarea și că numai concediu nu e ăsta... Când chelnerița ajunge în fața lui, albă ca varul, acesta îi cere să cheme șeful de sală. La apariția acestuia, într-un limbaj...colorat, omul îi spune să-și angajeze oameni care să facă față aglomerației și s-o dea afară pe "....asta". A doua zi, chelnerița, îngrijorată de faptul că nu va avea cu ce plăti chiria și ce să le dea de mâncare celor doi copii pe care îi crește singură, trece strada neatentă printr-un loc nemarcat și...

Nu are rost să continui povestea. Sunt sigură că ați prins ideea. Întrebarea este: ți-ai putea asuma faptul că ești autorul/autoarea situației de la "capătul" poveștii? 

O situație generează o alta, dar noi nu avem cum să vedem întregul "tablou". Deoarece gândim în termeni individuali. Gândim în cutiuțele vieților noastre și nu avem cum să (pre)vedem consecințele situațiilor pe care le generăm. Dar oare, dacă le-am putea (pre)vedea, am schimba ceva în comportamentul nostru? Am putea rupe lanțul? Sigur da.

Nu am făcut până acum asta, dar pentru orice lucru există un început. Este vorba despre o propunere/exercițiu: propun ca pe parcursul săptămânii care urmează să reacționezi măcar o dată altfel la răutățile pe care le primești în "dar", altfel spus: să rupi cel puțin un lanț. Desigur, dacă nu e prea mult, mi-ar plăcea să împărtășești într-un comentariu (fie el și anonim) dacă ai simțit sau nu vreo mulțumire sau o schimbare în stările interioare sau chiar în raportarea la evenimentele din exterior.

Când un om rupe măcar un lanț cât de mic, cumva, într-un mod neștiut, acest mare organism din care facem parte - Omenirea - simte și îi întoarce gestul cu siguranță. Pentru că Universul este VIU și interconectat.
*
*   *
Cum spuneam, pentru a învinge presiunea tiparelor noastre de comportament e nevoie de multă voință și perseverență. Și asta pentru că tiparele proprii de comportament sunt amplificate de presiunea socială, de dinamica grupului din care facem parte la un moment dat, într-o anume situație.

Poate că ai auzit despre cel mai controversat experiment cu oameni făcut în 1971 la Universitatea Stanford (dacă nu, atunci sunt detalii aici-link). Cunoscutul psiholog Philip Zimbardo -autorul acestui experiment- a demonstrat astfel puterea presiunii grupului asupra comportamentului uman. În următorul discurs acesta ne vorbește despre cum anume putem ALEGE între a deveni eroi sau monștri.. Merită fiecare minut investit.


Prima recomandare de astăzi este chiar ecranizarea poveștii reale a experimentului creat de psihologul Philip Zimbardo. Se numește "The Stanford Prison Experiment" și merită vizionat pentru a înțelege deplin că în fiecare dintre noi există în mod potențial atât bunătatea cât și răutatea și doar conștiința și conștiența ne pot opri să devenim monștri. Vizionare plăcută..


Al doilea film pe care îl recomand este unul care mi-a dăruit multă candoare și bucurie. Este o poveste de viață despre voință, perseverență, bunătate, prietenie și puterea iubirii. Ar fi inutil să dezvălui vreo parte a poveștii. Dar dacă celelalte filme pe care le-am recomandat v-au inspirat încredere 😁, atunci sigur o să-l primiți bine și pe acesta. Se numește "Still mine", a luat 5 premii și a fost nominalizat pentru alte 17. L-am găsit pe net, așa că puteți să-l vizionați mai jos, vizionare plăcută..



Cărți recomandate pe tema articolului:
- "De ce îți face bine să faci BINE" -David R. Hamilton- comandă online aici-link sau aici-link;
- "De ce oamenii buni fac lucruri rele" -Debbie Ford- o mai găsiți doar în anticariate;
- "Partea intunecată a căutatorilor de lumină" -Debbie Ford- comandă online aici-link;
- "Vrăjitoare, giganți și oameni înspăimântători. Ostilitatea în viața cotidiană și depășirea ei" -Joseph H. Berke- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți controlezi furia" -Albert Ellis, Raymond Chip Tafrate- comandă online aici-link;
- "Agresivitatea pasivă" -T. Murphy, L. H. Oberlin- comandă online aici-link;
- "De ce oamenii buni săvârșesc fapte rele" -James Hollis- comandă online aici-link;
- "Efectul Lucifer" -Philip Zimbardo- comandă online aici-link sau aici-link;
- "De ce nu vrem iertarea?" -Harriet Lerner- comandă online aici-link;
- "Iertarea - cea mai mare putere vindecătoare" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link;
- "Iubirea înseamnă renunțarea la frică" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Sper să-ți placă ce vei găsi și să te întorci din când în când. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

2 comentarii:

Cristina Vranciu spunea...

Te admir din tot sufletul, Adina, pentru daruirea,perseverenta si implicarea totala de care dai dovada. Sunt mandra ca te cunosc si bucuroasa ca Universul ne-a adus impreuna , desi la acel moment nu stiam ce comoara am langa mine. Te pup si te imbratisez.

Adina Amironesei spunea...

@ Cristina Vranciu:
Mulțumesc din toată inima pentru apreciere. Și eu mă bucur foarte mult că te-am cunoscut și sper că ne vom revedea să ne bucurăm împreună, te îmbrățișez cu dor ♥