"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 4 aprilie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (40)

Complexitatea ființei umane m-a fascinat încă de copil și continuă să mă fascineze. Suntem dotați cu atât de multe daruri și încă multe altele așteaptă în noi sub formă de potențiale până când vom avea răbdarea să le descoperim.

Dintre toate "dotările" fizice, creierul este cea mai complexă parte a corpului nostru și continuă să reprezinte în mare parte un mister pentru oamenii de știință, deși neuroștiințele au evoluat mult în ultimii ani datorită dezvoltării tehnologiei utilizate în experimente (link-1, link-2).

Mintea noastră – un alt mister, cercetătorii nefiind încă dispuși să accepte teoria minții extinse a lui Rupert Sheldrake – despre care am amintit aici (link). Percepțiile noastre (link) - atât de diferite de la om la om – și ele un mare mister. Emoțiile – fluxuri misterioase de energie care de cele mai multe ori ne bulversează viața. Până la urmă, dacă suntem foarte sinceri, cred că putem recunoaște că știm foarte puține lucruri despre Om ca Întreg.

Acest text este dedicat minții. "Un instrument foarte puternic, așa de puternic încât necesită atenție și conștientizare pentru folosire. Pentru că așa cum poate fi folosit pentru a crea capodopere de frumusețe și armonie, el poate fi folosit și pentru a crea monștri de dizarmonie și suferință" (citat dn filmul pe care îl recomand astăzi).

Ca orice lucru din lumea noastră duală, acest instrument minunat are și o parte întunecată. Este un instrument care ne induce îngrijorări de multe ori nefondate, presupuneri inutile, prejudecăți și proiecții iluzorii - care împreună ne conduc spre multe suferințe (link). Conștientizarea acestor limitări ne poate scuti de multă energie consumată inutil.

Din acest motiv distribui astăzi un foarte important documentar care a circulat mai mult în cercurile spirituale și chiar în acestea a fost înțeles uneori greșit. Documentarul se numește "Lo Sfidante" ("Sfidătorul") și a fost realizat de MareNectaris Center - un centru pentru dezvoltare personală care oferă instrumente pentru creșterea gradului de conștientizare și de revelare a potențialului uman.

Realizatorii filmului au denumit cu acest cuvânt - "Sfidătorul" - "un set de forţe care acționează în domeniul conștiinței umane (de masă) cu scopul de a diminua puterea acesteia şi a o menține într-o stare de inconștiență creând identificări cu construcțiile mentale imaginare. Acest set de forțe acționează asupra noastră că un element conservator, ca o forță opusă eforturilor noastre pentru evoluție și extinderea conștiinței (...).

Recunoscând (conștientizând) într-adevăr activitatea Sfidătorului în viețile noastre o putem transcende, sarcină care poate fi dificilă, care poate conduce la îndoieli și suferință din cauza încercării sale de a rămâne în viață. Este o sarcină care poate fi dureroasă, pentru că noi toți plecăm pe acest drum din același punct: noi credem că este așa (greu)." (traducere adaptată de pe site-ul centrului MareNectaris, parantezele îmi aparțin).


Mărturisesc că am amânat foarte mult recomandarea acestui film tocmai din cauza complexității lui și din cauză că mulți oameni l-au înțeles greșit. Iar eu nu vreau să îngroș stratul de confuzie. De exemplu, citeam undeva că: "Sfidătorul este o entitate vie care se hrănește cu emoțiile noastre negative, cu ura, supărările și haosul din gândurile noastre" (atât era descrierea). Perfect de acord, dar cu o foarte importantă precizare: NU este o entitate separată de noi, este în noi și peste tot, este parte din NOI.

Este important să se înțeleagă că nu este o entitate independentă, nu este în "afara" noastră ci reprezintă SUMA tuturor îndoielilor, supărărilor și haosul gândurilor NOASTRE ale tuturor fără excepție. Cu această precizare sper ca frazele de mai sus (cele din descrierea de pe site-ul oficial) și cele de pe parcursul filmului să fie înțelese în sensul lor profund și să nu se înțeleagă că Sfidătorul o fi cine știe ce entitate malefică din alte lumi sau că face parte din cine știe ce conspirație.

Mai am o recomandare...: să nu vă urâți mintea după ce veți vedea filmul. Fiecare parte din noi pe care o negăm se întoarce împotriva noastră cu forțe noi, hrănită de negare și respingere. Oricum eu nu cred că am avea vreo astfel de parte "în plus", adică nu cred ca mintea să ne fi fost doar piedică în calea evoluției.

Dimpotrivă, atâta vreme cât nu ne sabotează ea este un minunat instrument după cum știm cu toții. Ar fi de preferat ca filmul să funcționeze ca o informare/conștientizare, un fel de "aha!" care să ne facă să ne observăm mai mult pe noi înșine și acțiunile noastre, să fim mai prezenți și mai conștienți, mai clari în a distinge din care parte din mintea noastră vin gândurile care ne străbat și care ne împing spre acțiuni.

Da, este un film greu de "digerat", dar merită tot efortul pentru cei care vor cu adevărat să înțeleagă complexitatea ființei umane și limitările care o împiedică să se manifeste la adevăratul ei potențial.

O înțelegere profundă a acestui film plus exersarea sistematică a atenției și stării de observator asigură reducerea perioadelor de suferință și tristețe cu până la 90%. Un documentar dur, bulversant și provocator. Dincolo de aceste lucruri, am simțit filmul ca pe unul inițiatic, vindecător de la nivel superficial până la nivel de subconștient, fapt care face să merite revăzut. Vizionare plăcută!


În plus față de link-urile importante introduse în textul de mai sus, recomand și documentarele Efectul Umbrei (link) și Provocarea schimbării (link).

Câteva cărți care aduc clarificări asupra naturii gândurilor, trecerii dincolo de minte și  de dualitate (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Ochiul Sinelui" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Dizolvarea egoului. Realizarea sinelui" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Transcenderea nivelurilor constiintei" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Doar rămâi tăcut" -H.W.L. Poonja (Papaji)- comandă online aici-link;
- "Realitatea, spiritualitatea și omul modern" -David R. Hawkins- comandă online aici-link.
În același sens cărțile lui Eckhart Tolle au schimbat mentalitatea a mii de oameni pe glob:
- "Puterea prezentului" - comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului - ghid practic" - comandă online aici-link;
- "Liniștea vorbește" - comandă online aici-link;
- "Un Pământ nou" - comandă online aici-link.


Dacă este prima dată când ai ajuns aici, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să-ți aducă pace și bucurie. Pentru a căita mai ușor subiectul dorit poți folosi lista cuvintelor cheie - coloana din dreapta.  Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


7 comentarii:

Cezar I. Mocanu spunea...

Nu știu dacă "Sfidătorul" este traducerea cea mai bună și dacă nu cumva aduce un deserviciu materialului. Sensul nu este același... "Lo Sfidante" este cel ce te pune la încercare folosindu-se de slăbiciunile tale. Este oricum un documentar bun, extrem de bun. Îl recomand tuturor celor care fac primii pași. Sunt informații într-adevăr valide.

Adina Amironesei spunea...

@ Cezar I. Mocanu:
"Sfidătorul" este o metaforă oricum, fiecare poate să traducă titlul cum își dorește. Dacă era să scriu toate nuanțele pe care mi-aș fi dorit să le subliniez despre acest film, textul de mai sus ar fi fost de cel puțin 5 ori mai lung și nu l-ar fi citit nimeni..:)), așa că m-am rezumat doar la ceea ce am considerat a fi "urgențe" :))
Cât despre cei care "fac primii pași" - treaba asta e relativă...Când am vorbit mai sus despre confuziile pe care le-a lăsat acest film m-am referit inclusiv la oameni care sunt de multă vreme pe diverse căi spirituale, oameni care nu sunt deloc la "primii pași". Deci prefer să mă abțin de la ierarhizări.
În orice caz, acesta este un film care dezvăluie lucruri noi pentru cei care îl revăd. Eu l-am văzut prima dată acum doi ani și l-am revăzut de curând. Este evident că l-am văzut din alt unghi de vedere și l-am perceput altfel.
Înfine, sunt convinsă că fiecare va înțelege exact ce i se potrivește să înțeleagă, iar atenționarea din introducerea text își va face "efectul".

Cezar I. Mocanu spunea...

Nu mă refeream atât la o ierarhizare cât la faptul că există un început pentru toți. Acum doi ani l-am văzut și eu prima dată și m-a marcat profund. Apoi este firesc, aflându-te în mișcare, să-l vezi mereu altfel de fiecare dată. Apreciez foarte mult strădania ta de a difuza astfel de lucrări. E minunat!

Anonim spunea...

E doar al doilea aspect al polaritatii fara de care nu am putea crea realitatea pamanteana. Va multumim petru recomandare.Sfidatorul ne ajuta in evolutie.Trebuie sa putem percepe si raul ca sa putem vedea binele.

Adina Amironesei spunea...

@ Anonim:
Foarte bună completare! :)

GiordannoBrunno spunea...

Hmm..Interesant.Am auzit de film,dar inca nu l-am vazut.Din ce observ,ideea centrala aduce mult cu "corpul-durere" descris de Eckart Tolle in Puterea Prezentului.
La urma urmei,intr-un final,suntem cu totii cum imi place mie sa spun "condamnati la succes" pe care inevitabil il vom savura mai devreme sau mai tarziu,indiferent cat de intortocheata sau de lunga va fi poteca pe care alegem sa pornim..

Beatrice spunea...

Adina, voiam doar sa iti multumesc foarte mult pentru lucrarea (articolele, filmele, documentarele postate) pe care ai facut-o pana in prezent pe acest blog! Presupun ca o asemenea indeletnicire necesita atata timp, efort si energie... Iar eu personal, tare mult apreciez blog-ul acesta! :) Multumesc. Si iti doresc numai si numai bine!