"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 20 mai 2014

Provocările vremurilor noastre (4) - Focalizarea atenției și renunțarea la proiecțiile mentale

Reacțiile pe care le avem în diverse situații din viață sunt provocate de percepția noastră despre lume și viață pe care ne-am format-o de-a lungul timpului. Toate experiențele pe care le-am trăit până în acest moment, toate emoțiile pe care le-am avut și tot ce am învățat până în prezent ne detemină să emitem păreri, presupuneri și/sau concluzii pripite despre oameni, fapte și situații de viață, iar acestea sunt de cele mai multe ori neconforme cu realitatea.
Dacă aceste păreri, presupuneri și concluzii pripite nu ne-ar afecta și nu i-ar afecta și pe cei din jurul nostru, dacă ele nu ar lăsa amprente adânci (link) în sufletul nostru și a celorlalți poate că subiectul nu ar prezenta prea multă importanță. Dar cum toate acestea ne modelează relațiile și calitatea vieții pe care o trăim consider că este un subiect care merită toată atenția și efortul necesar unei înțelegeri profunde.
Mergând pe principiul că ideile valoroase merită preluate oricare ar fi cultura din care provin, dau astăzi mai departe un interviu de mare valoare realizat de conf.univ.dr. Matei Georgescu cu un om remarcabil - Venerabilul Jampa Lungtog - călugăr buddhist la Centrul Rabten Choeling– link (Centru de Înalte Studii Tibetane înființat de maestrul Geshe Rabten Rinpoche). Venerabilul Jampa Lungtog este dicipolul maestrului Geshe Rabten Rinpoche și predă în cadrul centrului esenţa învăţăturilor buddhiste: înţelegerea funcţionării minţii și a cauzelor care provoacă fericirea sau nefericirea noastră cu scopul eliminării acestora. Fiind un bun cunoscător al limbii tibetane el este de asemenea și traducătorul Sanctităţii Sale Dalai Lama pe parcursul vizitelor acestuia în Elveţia şi Austria. Mihai Popa Radu - fondatorul Centrului Seeds for Happiness (care a facilitat vizitele acestuia în România) - îl descrie într-un mod minunat ca fiind "Un exemplu special al îmbinării a ce are mai bun de oferit Orientul si Occidentul: o minte foarte lucidă, un discernamant impecabil și o logica excelentă, toate înfășurate și oferite cu compasiune, modestie și dorința de a ajuta."
Veți afla din interviu informații foarte utile despre starea de mindfulness (focalizarea atenției), consecințele proiecțiilor mentale, dezvoltarea preciziei în înțelegerea logică a realității, percepția liberă de concepte a realității, starea de vid (numită în interviu vacuitate) și eliberarea de suferință. Vizionare plăcută!
*Mulțumiri și felicitări echipei Centrului Seeds for Happiness pentru facilitarea vizitelor Venerabilului Jampa Lungtog, domnului conf.univ.dr. Matei Georgescu pentru realizarea interviului și Editurii Herald pentru traducerea acestuia.


Cartea recomandată în interviu de Ven. Jampa Lungtog - "Meditația și viața cotidiană" scrisă de Geshe Rabten poate fi comandată online cu un click aici (link) transportul fiind gratuit oriunde în țară.
Pentru cei pasionați și dornici de aprofundarea acestor informații recomand și cartea "Calea budismului tibetan" scrisă de Dalai Lama - care poate fi comandată online de aici (link) (transportul fiind de asemenea gratuit).
***
Celelalte două articole din seria "Provocările vremurilor noastre" se găsesc aici (link)aici (link) și aici (link) dar merită vizionat și documentarul care se găsește aici (link).
***Vă aștept cu drag la următoarele evenimente de la Cluj și București:.
- 25 mai Cluj - conferință "Regăsirea potențialului interior – calea spre o viață fericită" - în cadrul Festivalului Evoluție Conștientă - detalii aici (link).
- 31 mai, 1 iunie București - workshop "Regăsirea Potențialului Interior" - detalii aici (link).
În cazul când abia ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Poți căuta subiectul dorit folosind listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Te poți conecta cu artiolele blogului oferindu-i un Like. Te mai aștept,
cu drag   *>:D< îmbrăţişare

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Interesant, multumesc!(E.A.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...