"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 20 mai 2014

Învățături esențiale pentru o viață trăită în armonie

Reacțiile pe care le avem în diverse situații din viață sunt provocate de percepția noastră despre lume și viață pe care ne-am format-o de-a lungul timpului. Toate experiențele pe care le-am trăit până în acest moment, toate emoțiile pe care le-am avut și tot ce am învățat până în prezent ne detemină să emitem păreri, presupuneri și/sau concluzii pripite despre oameni, fapte și situații de viață, iar acestea sunt de cele mai multe ori neconforme cu realitatea.

Dacă aceste păreri, presupuneri și concluzii pripite nu ne-ar afecta pe noi înșine și nici pe cei de lângă noi, dacă ele nu ar lăsa amprente adânci (link) în sufletul nostru și a celorlalți, poate că proiecțiile noastre mentale nu ar fi un subiect care să prezinte prea mare importanță. Dar cum toate acestea ne modelează relațiile și calitatea vieții pe care o trăim consider că este un subiect care merită toată atenția și efortul necesar unei înțelegeri profunde.

Mergând pe principiul că ideile valoroase merită preluate din orice cultură provin, dau astăzi mai departe un interviu de mare valoare realizat de conf. univ. dr. Matei Georgescu cu un om remarcabil - Venerabilul Jampa Lungtog - călugăr buddhist la Centrul Rabten Choeling– link (Centru de Înalte Studii Tibetane înființat de maestrul Geshe Rabten Rinpoche). Venerabilul Jampa Lungtog este dicipolul maestrului Geshe Rabten Rinpoche și predă în cadrul centrului esenţa învăţăturilor buddhiste: înţelegerea funcţionării minţii și a cauzelor care provoacă fericirea sau nefericirea noastră cu scopul eliminării acestora.


Fiind un bun cunoscător al limbii tibetane el este de asemenea și traducătorul Sanctităţii Sale Dalai Lama pe parcursul vizitelor acestuia în Elveţia şi Austria. Mihai Popa Radu - fondatorul Centrului Seeds for Happiness (care a facilitat vizitele acestuia în România) - îl descrie într-un mod minunat ca fiind "Un exemplu special al îmbinării a ce are mai bun de oferit Orientul si Occidentul: o minte foarte lucidă, un discernamant impecabil și o logica excelentă, toate înfășurate și oferite cu compasiune, modestie și dorința de a ajuta."

Veți afla din interviu informații foarte utile despre mindfulness (focalizarea atenției), consecințele proiecțiilor mentale, dezvoltarea preciziei în înțelegerea logică a realității, percepția liberă de concepte a realității, starea de vid (numită în interviu vacuitate) și eliberarea de suferință. Vizionare plăcută!

*Mulțumiri și felicitări echipei Centrului Seeds for Happiness pentru facilitarea vizitelor Venerabilului Jampa Lungtog, domnului conf.univ.dr. Matei Georgescu pentru realizarea interviului și Editurii Herald pentru traducerea acestuia.


Cărți recomandate (transport gratuit oriunde în țară):
- "Meditația și viața cotidiană" -Geshe Rabten- comandă online aici-link (recomandată în interviul de mai sus);
- "Mintea in buddhismul Mahayana" -Geshe Rabten- comandă online aici-link;
- "Bucuria de a trăi" -Yongey Mingyur Rinpoche, Eric Swanson- comandă online aici-link;
- "Inimă deschisă, minte deschisă" -Tsoknyi Rinpoche- comandă online aici-link;
- "Bucuriile ințelepciunii" -Yongey Mingyur Rinpoche- comandă online aici-link;
- "Calea budismului tibetan" -Dalai Lama- comandă online aici (link);
- "Revoluția atenției" -B. Alan Wallace- comandă online aici-link.

***
Dacă abia ai pășit în acest spațiu virtual, îți spun bine ai venit! Poți căuta subiectul dorit folosind listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Interesant, multumesc!(E.A.)