"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

Click pe banner pentru detalii

luni, 30 iunie 2014

Jocul identității psihologice și starea de observator

"Îți poți imagina viața ta fără să te gândești ce "mișcare" urmează? Există ființe care nu sunt preocupate de următorul pas sau de anteriorul. Și dacă descoperiți astfel de ființe printre voi, acordați puțină atenție pentru a le studia puțin. Vedeți dacă sunt fericite sau nu." - Mooji
Trăim vremuri în care din ce în ce mai mulți oameni înțeleg care este adevărata noastră natură (link) și pornesc pe drumul transformării propriei vieți. Însă pe acest drum al autocunoașterii apar multe momente când simt că nu-și pot controla reacțiile și impulsurile (link), momente în care tiparele mentale (link) preiau comanda "navei" numită ființă iar experiențele de viață redevin ceea ce au fost pe vremea când nu erau preocupați de schimbare. Cei ce au "gustat" din starea de observator "pur" încearcă apoi să înțeleagă ce anume îi face să se lase purtați de valul reacțiilor și apare astfel o nouă sursă de frustrare și suferință. (observator "pur" ≈ starea în care nu există concepte/definiții, în care putem observa propriile gânduri, emoții și senzații fără a interfera cu acestea).
Confuziile care există pe această temă și câteva discuții pe care le-am purtat în ultima vreme m-au determinat să aduc astăzi în atenția voastră un fragment prețios dintr-un satsang cu Mooji (a cărui biografie am tradus-o aici-link) - în care acesta aduce lămuriri importante despre unele reacții greu de controlat, despre starea de observator pur, eliberarea de îngrijorări și de identificări. Terapeutic și chiar amuzant pe alocuri.. :)) Vizionare plăcută!


Despre starea de observator, despre prezența în "acum" și despre trucurile minții este vorba și în articole care se găsesc aici-link, aici-link și aici-link. În cazul în care încă nu ați vizionat încă documentarul de aici-link - îl recomand și pe acesta. Celelalte articole ce conțin materiale video cu Mooji se găsesc aici-link.
Pentru dezvoltarea capacității de acceptare a fluxului vieții și exersarea detașării - recomand câteva cărți bestseller în lume:
- "Puterea prezentului" - Eckhart Tolle - comandă online aici (link);
- "Puterea prezentului - ghid practic" Eckhart Tolle - comandă online aici-link;
- "Iubește ceea ce este" - Byron Katie - comandă online aici (link);
- "Cine ai fi tu fără povestea ta?" - Byron Katie - comandă online aici (link);
- "Pune-ți gândirea sub semnul întrebării" - Byron Katie - comandă online aici (link).
***
Dacă ai ajuns în micul meu univers pentru prima dată, îți spun bine ai venit! Sunt peste 400 de articole aici așa că nu cred că te poți plictisi :)). Poți căuta subiectul dorit folosind listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


3 comentarii:

Cristina spunea...

Multumesc.

Ionut spunea...

Toata filozofia asta cu ce se intampla in jurul nostru si in intregul univers ma parioneaza foarte mult. din punctul meu de vedere e foarte interesant sa cunoastem cat mai multe.

Emi Sularia spunea...

Profund...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...