"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 5 august 2014

Despre relații și igiena relațională

"Stabilim legături personale pentru a nu pluti în derivă într-o lume nesigură, la limita unui univers necunoscut. Legăturile noastre cu ceilalţi se formează pe un fond interior de dorinţe, goluri, temeri, nevoi și așteptari. Toate acestea dau senzaţia unui labirint în care este practic imposibil să înţelegi substraturile unei legături. Tot ce sesizăm este că legăturile, precum un organism viu, se nasc, se dezvoltă şi mor, fără a a-şi dezvălui misterul. O legătură poate fi nefericită, reuşită sau nereuşită, pe cale de destrămare. Şi totuşi o legătură aparent ruptă nu dispare definitiv. Adoarme, se sedimentează şi rămâne în memoria sau în inconștientul celor pe care i-a marcat. Tocmai acest mecanism al transpunerii în noi a ceea ce are mai bun celălalt va da naştere atâtor noi puncte de plecare şi de sprijin în aventură vieții." - Jacques Salomé

Citatul de mai sus este un fragment din cartea "Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege" scrisă de Jacques Salomé - cunoscutul psihosociolog de renume internațional. Este de asemenea formator, scriitor și poet. A scris până acum 62 de cărți și alte publicații care au fost traduse în 33 de limbi inclusiv în limba română. A inventat concepte și diverse metode de a îmbunătăți relațiile și starea de bine a oamenilor în general, dintre care cea mai cunoscută este metoda E.S.P.E.R.E.

Mai multe lucruri despre acesta veți afla vizionând interviul de mai jos pe care îl dau astăzi mai departe deoarece îl consider plin de informații utile și clarificări în privința autocunoașterii și relațiilor. Materialul inițial avea 5 părți dar l-am reunit într-un singur video pentru simplitatea vizionării. Distribui acest interviu nu doar datorită informațiilor de valoare pe care le conține ci și pentru că am văzut în Jacques Salomé un exemplu minunat de naturalețe, simplitate și firesc care merită urmat. Vizionare plăcută!
* Felicitări și mulțumiri doamnei Antonia Noël pentru realizarea interviului și publicarea lui.


"Pentru omul care sunt nu cred că există un stadiu de conștientizare final. Ceea ce contează cel mai mult nu este rezultatul. Cele mai importante sunt descoperirile de-a lungul drumului de căutări. Căutarea şi efortul de conștientizare nu reprezintă niciodată un scop prin ele însele, ci doar un drum care se deschide fără încetare către noi întrebări, către noi îndoieli. Şi tocmai prin înlănțuirea lor neobosită se deapănă povestea curajoasă a unei transformări, cea pe care noi o împlinim zilnic, nu pentru a supraviețui, ci pentru a trăi viața la cea mai mare intensitate." - fragment din cartea "Curajul de a fi tu însuți" (link).
***
Articole conectate se găsesc aici-linkaici-link și aici-link. Am spus câteva lucruri dintr-un alt punct de vedere aici-link, ceva aparte găsiți aici-link și ceva...muzical legat de relații - aici-link. Dacă nu ați văzut documentarul din articolul precedent, merită să-l vizionați. 
Recomand cu toată căldura cărțile lui Jacques Salomé deoarece, așa cum spunea și el în interviul de mai sus, reușește să explice mecanismele relaționale în termeni foarte simpli pe înțelesul tuturor și într-un mod cald, aproape de sufletul omului:
- "Dacă m-aș asculta m-aș înțelege" - comandă online aici-link;
- "Vorbește-mi, am atâtea să-ți spun" - comandă online aici-link;
- "Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață?" - comandă online aici-link;
- "Cum să ne mărturisim iubirea" - comandă online aici-link;
- "Trăind cu cei apropiați în fiecare zi...viața!" - comandă online aici-link;
- "Trăind cu ceilalți în fiecare zi...viața!" - comandă online aici-link;
- "Comunicarea relațională pe înțelesul celor mici" - foarte importantă pentru părinții care vor să aibă o relație armonioasă cu copii lor - comandă online aici-link.
***
În cazul când abia ai ajuns în acest spațiu virtual, îți spun bine ai venit! Te așteaptă 424 de articole să le răsfoiești. Poți căuta subiectul care îți place folosind listele "Articole recomandate", Resurse video și cea cu cuvinte cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


Niciun comentariu: