"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 17 mai 2015

Despre emoții negative, autosabotaj și igiena emoțională (+ recomandare film)

Majoritatea oamenilor fug de emoții deoarece le percep ca pe ceva bulversant și prin urmare negativ. Unii au ajuns chiar să creadă că este rușinos să le avem. Zilele trecute am citit pe Facebook un status în care scria că e rușinos ca un psiholog să aibă emoții. Inițial am crezut că e o glumă, dar comentariile care însoțeau statusul m-au lămurit că nu e.

Într-adevăr, unele emoții ne întunecă rațiunea iar reacțiile fizice generate de acestea ne pot paraliza pentru moment însă fără ele nu am fi decât niște mașini umblătoare. Într-adevăr, unele emoții ne determină să acționăm în moduri pe care mai apoi le regretăm însă altele ne pot salva viața așa cum frica ne împiedică să ne aruncăm de pe o stâncă cu speranța că vom reuși să zburăm.

Cred că emoțiile ne pot salva viața și pot de asemenea să o distrugă. Putem deveni stăpânii emoțiilor noastre doar înțelegându-le rostul și rolul în experiența umană. Și cred că acesta e un punct important în viața noastră având în vedere faptul că majoritatea deciziilor pe care le luăm în viață sunt motivate de emoțiile noastre.


E firesc să vrem să fim doar fericiți și echilibrați dar nu putem ajunge să atingem fericirea și echilibrul dacă nu acceptăm că există în noi în mod latent și furie, frică, tristețe, neputință și tot ce este catalogat drept "negativ". Putem să închidem "ușa" inimii noastre acestor emoții dar atunci putem fi siguri că emoțiile catalogate drept pozitive se vor opri și ele în fața aceleiași uși închise. Închiderea spre a simți emoțiile face parte din experiența umană și este indicată în situații extreme dar e foarte important să nu uităm să ne deschidem dacă ne dorim o viață împlinită pe care să o trăim la potențial maxim.

Așa cum spunea Roy Martina în cartea sa "Echilibrul emoțional" (link):
"Emoțiile nu sunt nici bune, nici rele; ele sunt forța care ne ghidează. Când ne simțim bine (să facem diferența între sentimentul fericirii date de competiție, condiționate sau necondiționate) suntem orientați pe drumul către sănătate și împlinire.

Emoțiile neplăcute sunt semnale de avertizare pentru ca noi să acordăm mai multă atenție comportamentului sau percepției noastre. Factorii declanșatori care cauzează sentimente neplăcute ar trebui să fie întotdeauna bineveniți, întrucât, odată cu ei, avem șansa de a face o schimbare; prin percepții ne putem consolida starea de sănătate, dând atenție lucrurilor care ne aduc mulțumire, bucurie, plăcere și ne dau un sentiment de bine."

În continuare vă invit să urmăriți un scurt discurs despre importanța emoțiilor și a igienei emoționale susținut de Guy Winch - psiholog, autor al cărții "Prim ajutor emoțional" (link). Lucruri care ar trebui învățate la școală poate chiar înaintea alfabetului..:


Articole conectate aici-link, aici-link, aici-link și aici-link.
Deși, cum spunea cineva, nu putem cunoaște emoțiile doar din filme și din cărți, cred că atât filmele cât și cărțile au un impact important asupra noastră și pot reprezenta exerciții de fitness emoțional dacă ne deschidem spre a simți emoțiile personajelor. Filmul pe care îl propun spre vizionare este unul care ne zdruncină serios emoțiile (dacă îl lăsăm, desigur :)). Titlul acestuia este "Dacă aș rămâne" ("If I stay") și poate fi vizionat online aici-link. Cu speranța că o să vă placă, vă doresc vizionare plăcută 💗


Recomand astăzi și o listă de cărți minunate, listă pe care oricât mi-am dorit să o scurtez nu am reușit datorită calității și importanței informațiilor pe care le conțin (cărțile beneficiază de transport gratuit indiferent de valoarea comenzii):
"Inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
"Emoții vindecătoare" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
"Emoții distructive" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
"Emoții date pe față" -Paul Ekman- comandă online aici-link;
"Echilibrul emoțional" -Roy Martina- comandă online aici-link;
"Eliberează-te din temnița emoțională" -Augusto Cury- comandă online aici-link;
"Creierul și inteligența emoțională" -Richard J. Davidson, Sharon Begley- comandă online aici-link;
"Emoțiile, cum ne putem elibera de mânie, gelozie și teama" -Osho- comandă online aici-link;
"Coeficientul emoțional, teste și interpretări" -Gilles D'Ambra- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual au darul de a ne ajuta să creștem și să restabilim armonia în viața cotidiană. Poți căuta un subiect anume utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

6 comentarii:

Anonim spunea...

MULTUMESC!

Anonim spunea...

Foarte bun documentar.Multumesc.

Anonim spunea...

Multumesc!

Anonim spunea...

Buna Adina!
Un domeniu pe cat de important pe atat de neglijat si necunoscut de oameni. Si ne mai miram de multimea afectiunilor care ne tulbura viata sufleteasca sau ne produc boli psihico-fizice aparent incurabile si cu cauze necunoscute! Multumesc pentru propunere. (E.A.)

Anonim spunea...

Extraordinar!Multumesc Adina!

Cornelia Witschi spunea...

Ce caldura sufleteasca !
Cata sensibilitate !
Multumesc mult, Adina !
Cornelia